Прихованої приватизації майна підприємств Укроборонпрому не буде – Станіслав Людкевич


Листопад 18
17:03 2021

Державний концерн «Укроборонпром» у процесі реформи приватизовано не буде, адже 100% його акцій і надалі належатимуть українському народу в особі Кабінету Міністрів України. На цьому наголосив директор з трансформації Концерну Станіслав Людкевич під час круглого столу «Аналіз реформування оборонно-промислового комплексу України», організованого Інститутом Горшеніна та ГО StateWatch за підтримки інтернет-порталу LB.ua.

Реформа ДК «Укроборонпром» передбачає формування кардинально нової трирівневої вертикально-інтегрованої структури управління.

Державні унітарні та казенні оборонні підприємства Концерну будуть перетворені на  господарські товариства (третій, найнижчий рівень). Господарські товариства своєю чергою будуть згруповані у галузеві науково-виробничі об’єднання (ГНВО) за основною номенклатурою виробництва (другий, середній рівень): авіавоєнремонт, броньовані машини, ракетні системи, радарні системи, суднобудування, спецекспорт. Такі ГНВО будуть підпорядковані Корпоративному центру, роль якого виконуватиме перетворений Концерн (перший, найвищий рівень). Концерн насамкінець підпорядковуватиметься єдиному акціонеру – Кабінету Міністрів України.

Реформа державного ОПК відбуватиметься у три етапи:

«Відповідно до цільової моделі Концерн буде перетворено на акціонерне товариство, 100% акцій якого належатиме українському народу в особі Кабінету Міністрів України. Структура власності не зміниться. Основним органом, який визначатиме політику трансформованого Укроборонпрому та пропонуватиме кандидатів до його Наглядової ради, стане Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості», – повідомив Станіслав Людкевич. – Зі старих радянських форм «державне підприємство» і  «казенне підприємство» ми перетворимо підприємства на господарські товариства. Це дозволить створити на таких підприємствах прозору систему управління і прозору систему контролю», – аргументував він потребу в  перетворенні.

Директор з трансформації  ДК «Укроборонпром» зазначив, що в 2020 році до Концерну входило 137 підприємств, з яких на сьогодні в активній фазі трансформації перебувають лише 65.

«18 підприємств, які не діяли роками і не випускали жодної оборонної продукції, були передані до Фонду держмайна України як непрофільні підприємства. Одне як профільне, що випускає специфічний вид продукції, передане до Міністерства оборони України. Ще 21 підприємство знаходиться на тимчасово окупованих територіях, а ще 32 перебувають на стадії функціонального аналізу. Останні, до речі, не виробляли продукцію оборонного призначення або випускали вузькоспеціалізовану продукцію з низькою регулярністю», – пояснив Станіслав Людкевич.

«Концерн не планує жодних операцій з майном на перших трьох етапах реформи. Спочатку буде проведена корпоратизація – перетворення на господарські товариства – з тим майном, яке належить підприємствам сьогодні. На третьому етапі будуть створені ГНВО з тим майном, яке належить відповідним підприємствам. І тільки після цього розпочнуться операції з майном за поданням відповідних галузевих об’єднань: приміром, деякі підприємства об'єднаються, а тож і їхнє майно перейде у статутний капітал такого новоутвореного товариства», –  підбив підсумок Станіслав Людкевич.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь