Сенсація

Реформа меліорації в дії – на Одещині організація водокористувачів розпочала модернізацію зрошувальної системи


Жовтень 18
18:07 2024

Представники організації водокористувачів «Вода життя», що на Одещині, перші в Україні отримали у власність меліоративні об’єкти Суворовської зрошувальної системи. Це дало їм змогу повноцінно розпочати реалізацію реформи гідротехнічної меліорації, зокрема нарешті приступити до відновлення та модернізації зрошувальної мережі, якій понад 50 років.

«Заміна насосного обладнання на нове енергоощадне – є одним із першочергових викликів для аграріїв спекотних буджацьких степів. Адже вони особливо гостро відчувають потребу в безперебійному та ресурсоощадливому зрошенні. Завдяки субгранту від Програми USAID АГРО, ми розпочали модернізацію Суворовської зрошувальної системи, отримавши необхідне обладнання», – розповідає керівниця ОВК «Вода життя» Михайлина Капаруліна.

За її словами, першим етапом модернізації Суворовської зрошувальної системи стала поставка 11 сучасних енергоощадних насосів, 4 вакуумних насосів, 10 ультразвукових лічильників, 11 шаф керування насосами, 13 різнотипних засувок.

«Запустивши в роботу це обладнання, наші аграрії з ОВК «Вода життя» зможуть відновити площі поливу на 150 га. І при цьому заощадити щонайменше 10-15% енергоресурсів. Найближчим часом ми отримаємо від Програми USAID АГРО ще 3 насоси двостороннього входу, шафу керування насосом та компенсатор гідроудару», – додає Михайлина Капаруліна.

Вона наголошує, що створення організації водокористувачів для них було важливим кроком, бо це дало можливість аграріям самим ухвалювати рішення щодо управління зрошувальними системами.

«Відновлення зрошення для південних регіонів України – це першочергове питання, без модернізації меліоративних мереж наші аграрії не матимуть високих врожаїв та залишаться без стабільних доходів. А це вже питання продовольчої безпеки та аграрного потенціалу країни. Тож повноцінна реалізація реформи гідротехнічної меліорації – можливість цьому запобігти», - резюмує керівниця ОВК «Вода життя».

Більше цікавої інформації про розвиток зрошення на телеграм-каналі Держрибагентства. Підписуйтеся і будете в курсі всіх актуальних подій.

Довідково:

Нагадуємо, в Україні вже створено 50 організацій водокористувачів. Це 13 областей та понад 130 агровиробників, які активно впроваджують реформу гідротехнічної меліорації.

З детальним алгоритмом створення та функціонування організацій водокористувачів можна ознайомитися у Посібнику з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів, який розроблений експертами Програми USAID АГРО спільно з Всеукраїнською аграрною радою.

Відеозапис навчального вебінару про алгоритм утворення ОВК та особливості їх діяльності можна переглянути за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь