Стан виконання Рекомендацій за результатами слухань щодо забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України обговорено у Підкомітеті з питань інформаційної політики


Листопад 24
15:02 2021

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесеннязмін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (про тимчасовевключення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення звикористанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмноїпослуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічізбройної агресії Російської Федерації), № 5546.

Законопроектом пропонується тимчасово, до моменту скасуванняВерховною Радою України визнання певної держави державою-агресором(державою-окупантом), доповнити склад УПП у селах, селищах, містах, районах таобластях, де утворені військово-цивільні адміністрації, програмамителерадіоорганізацій, які здійснюють загальнонаціональне багатоканальне(цифрове) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, за умови виплативідповідної компенсації правовласникам з Державного бюджету України. «Вучасників ринку ця ініціатива викликає суперечливі думки, але в сьогоднішніхумовах потрібно розуміти: триває боротьба за уми і серця наших громадян умісцевостях, де чути постріли і вибухи ворожих мін. Позаяк і питання вартості єгострим – люди не можуть собі дозволити платити 100 грн за «телевізор». Тому важливознайти такий механізм, що зробить українські канали доступними, інакше вінформаційній війні ми не переможемо», – зазначила голова Підкомітету ЄвгеніяКравчук.

Підкомітет вирішив рекомендувати Комітету підтриматизаконопроект № 5546 за основу із вилученням частини «та за умови виплатикомпенсації правовласникам з Державного бюджету України», оскільки проектЗакону не містить фінансово-економічного обґрунтування і механізму компенсації,що суперечить вимогам Бюджетного кодексу України.

Під час засідання було обговорено проект Закону про внесеннязмін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та деяких іншихзаконів України щодо створення умов для безбар’єрності та захисту прав осіб зінвалідністю, № 5735. Завданнямцього законопроекту є забезпечення державними телерадіоорганізаціямисубтитрування та/або перекладу українською жестовою мовою офіційнихповідомлень, передач, програм, матеріалів, іншої аудіовізуальної інформації,яку вони транслюють.

На думку представників підкомітету, доцільно відправитизаконопроект авторам на доопрацювання і рекомендувати Комітету створитивідповідну робочу групу. Як зазначалося під час обговорення, майбутній законмає стосуватися не тільки державних телекомпаній. 

Також учасники засідання ознайомилися зі зверненням Асоціаціїправовласників і постачальників контенту щодо необхідності звільнення відоподаткування ПДВ або єдиним податком третьої групи суб’єктів оподаткування –провайдерів програмної послуги, які отримали ліцензію Національної ради Україниз питань телебачення і радіомовлення, та надають програмні послуги у населенихпунктах у районах, прилеглих до лінії розмежування у Донецькій та Луганськійобластях, на період проведення ООС та на прикордонних із РФ територіях України.

Щодо цього питання уже розроблено законопроект, який Підкомітетрекомендуватиме Комітету доопрацювати з метою зменшення податковогонавантаження на провайдерів, які обслуговують населення на підконтрольнихтериторіях України у Донецькій та Луганській областях.

Наприкінці було розглянуто стан виконання Рекомендацій зарезультатами слухань, що відбулися у Комітеті 2 квітня 2021 року, на тему:«Забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані таприкордонні території України».

Підкомітет вважає за доцільне звернутися до Прем’єр-міністраУкраїни із пропозицією провести нараду з усіма міністерствами та відомствами,відповідальними за інформаційну безпеку країни, у контексті виконаннязазначених Рекомендацій.

Усі питання порядку денного винесені за засіданняКомітету 1 грудня.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь