Сучасні підходи з адміністрування соціального захисту вивчали територіальні громади Тернопільщини


Грудень 03
13:02 2021

Тернопільський регіональний онлайн-семінар-тренінг «Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад», що відбувся 1-2 грудня 2021 року, продовжив низку регіональних навчальних заходів, організованих Мінсоцполітики за сприяння Світового банку. Захід зібрав понад 130 учасників, серед яких - представники територіальних громад, а також структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласної та районних державних адміністрацій, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб Тернопільської області.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко провів аналіз поточної ситуації в Тернопільській області та наголосив на корисності таких навчальних заходів, адже вже сьогодні можна побачити позитивні зрушення серед тергромад інших областей, які вже пройшли навчання, щодо створення дієвої системи адміністрування соціальних послуг. Зокрема, Віталій Музиченко зазначив: «В нинішніх умовах ключове завдання громад - реалізувати саме ту модель надання соціальних послуг, яка потрібна мешканцям конкретної громади. Структурні підрозділи виконавчих органів тергромад мають визначати потреби мешканців в соціальних послугах та забезпечити доступ громадян до отримання соціальних послуг на місцях».

Заступник Голови Тернопільської обласної держадміністрації Ігор Гайдук у своєму вступному слові висловив вдячність Мінсоцполітики за організацію навчальних заходів у такому форматі, особливо в умовах децентралізації, та наголосив: «Головна мета на сьогодні – наблизити та пришвидшити обслуговування громадян на місцях в усій області. Участь у подібних тренінгах дуже сприяє цьому процесу, адже надає можливість підвищити свої знання та навички, щоб у подальшому організувати належну роботу всієї соціальної сфери в області».

Генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Руслан Колбаса, який зосередив свій виступ на організації захисту прав дітей на рівні громади в умовах децентралізації, зазначив: «Законодавство динамічно розвивається і важливо відстежувати ці зміни. Мінсоцполітики разом з Нацсоцслужбою та за підтримки Світового банку спільно з ЮНІСЕФ робить все можливе для проведення навчання представників громад. Кожен спеціаліст громади має скористатись такою можливістю, адже від професіоналізму і компетентності кадрів на місцях буде залежати майбутнє дітей у громаді».Протягом двох днів семінару для учасників навчального заходу проводилися практичні заняття щодо використання автоматизованої системи надання адміністративних послуг соціального характеру, адміністрування соціальних послуг та захисту прав дітей. Зокрема, під час першого дня тренінгу, спікерка від ДП «Інформаційно-обчислювальний центр Мінсоцполітики» провела представникам від Тернопільської області спільну сесію стосовно специфіки роботи у Програмному комплексі «Соціальна громада». Протягом другого дня тренінгу учасників розподілили на 4 групи, в яких вони разом із досвідченими тренерами розглянули ситуацію в умовній громаді, визначили необхідні соціальні послуги для кожної вразливої групи населення, потенційних надавачів соціальних послуг та джерела й методи їх фінансування. Цікавим та корисним для учасників семінару був досвід організації соціального захисту та адміністративних послуг соціального характеру з використанням Програмного комплексу «Соціальна громада», яким поділилися представники Шумської міської та Підволочиської селищної тергромад Тернопільської області. В цих громадах затверджено Стратегії сталого розвитку, є бачення перспективи розвитку соціальних послуг з належним фінансовим забезпеченням. Цей підхід виявився дуже важливим для слухачів семінару, адже успішний досвід інших надихає якнайкраще.

Під час семінару учасники мали можливість залишати свої запитання в чаті семінару-тренінгу і спікери давали на них відповідь. Представників Тернопільської області найбільше цікавили питання щодо специфіки роботи в ПК «Соціальна громада» та навчання для фізичних осіб, які надають соціальні послуги на професійній основі.

Для підтвердження ефективності та результативності навчальних заходів учасникам було запропоновано пройти опитування по кожній з сесій семінару. Представники Тернопільської області двічі відповідали на запитання до кожного блоку, відповідно до початку та після завершення кожної з презентацій. Загалом, такий формат досить чітко показав збільшення частки правильних відповідей по кожному з блоків, а тому підтвердив ефективність проведення таких навчальних заходів. Для прикладу, загальний відсоток правильних відповідей на спірні питання під час проведення опитування до початку практичного заняття щодо ПК «Соціальна громада» склав лише 13-61%, тоді як після закінчення презентації спікера, правильні відповіді на ці запитання вже надали 75-77%.

Тернопільський регіональний семінар-тренінг отримав позитивні відгуки від учасників, які найбільше відзначали його важливість та корисність особи в умовах сьогодення.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна долучилась до міжнародного тренінгу з аквакультури для жінок

Прочитайте повну статтю

В Держлікслужбі відбулось урочисте зібрання з приводу Дня фармацевтичного працівника України

Прочитайте повну статтю

Завершено процедуру видворення громадянина Білорусі

Прочитайте повну статтю

Операція «Мігрант» на Київщині: перші результати – у перші дні

Прочитайте повну статтю

На Полтавщині міграційники виявляють факти підробки паспортних документів

Прочитайте повну статтю

На Львівщині ДБР викрило посадовця Держпродспоживслужби та брокера на систематичних поборах з і...

Прочитайте повну статтю

Звертаємо увагу громадян, які планують перетинати кордон у пункті пропуску «Корчова-Краківець»

Прочитайте повну статтю

Злагодженість та амбіційність – все, що потрібно, аби боротися з ворогом

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь