Судова влада починає ухвалювати рішення, які спряють більш ефективному захисту довкілля – суддя ВС Ганна Вронська


Листопад 12
15:01 2021

10 листопада 2021 року суддя, секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ганна Вронська взяла участь у Форумі з екології та сталого розвитку. Організатором Форуму виступила Юридична практика.

Під час сесії «Сталий розвиток: єдність бізнесу та держави» Ганна Вронська поділилася своїм досвідом і напрацюваннями на посаді заступника міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції (2015–2016 роки).

Крім того, як зазначила спікерка, на посаді судді Верховного Суду вона також намагається звертати увагу колег на актуальність і важливість розгляду так званих «екологічних» спорів за сучасними підходами, використовуючи нове законодавство, в тому числі і закони, ухвалені на виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Також суддя радить переймати досвід європейських колег: «Судова влада не може бути осторонь тих процесів, які відбуваються в нашій країні».  

Ганна Вронська підкреслила, що на відміну від більшості європейських країн в Україні конституційно закріплено право на безпечне довкілля (ст. 50 Конституції України), а також обов’язок держави щодо забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України (ст. 16 Конституції України). Лише нещодавно, у жовтні 2021 року, Комітет з прав людини Генеральної асамблеї ООН ухвалив відповідну резолюцію, вказавши на важливість запровадження в законодавстві на державному рівні права на безпечне довкілля.

На продовження теми виступу «Держава та екологія: ролі виконавчої та судової гілок влади» Ганна Вронська нагадала учасникам форуму, що 30 вересня 2019 року підписано Указ Президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Зазначений Указ має на меті запровадження цілей сталого розвитку та забезпечення збалансованості економічного, соціального й екологічного вимірів сталого розвитку України.

У своїй доповіді суддя КГС ВС виокремила та проаналізувала основні цілі сталого розвитку, присвячені саме екології, зокрема: забезпечення збереження й раціонального використання водних ресурсів; ужиття невідкладних заходів щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками; збереження і раціональне використання океанів, морів і морських ресурсів в інтересах сталого розвитку; захист і відновлення екосистем суші та сприяння їх раціональному використанню; побудова миролюбного та відкритого суспільства в інтересах сталого розвитку, забезпечення доступу до правосуддя для всіх і створення ефективних, підзвітних та заснованих на широкій участі інституцій на всіх рівнях.

Щодо ролі судової влади у запровадженні цілей сталого розвитку або в питаннях збереження довкілля дуже важливо розуміти, що є різні категорії справ, які виникають, зокрема, у таких відносинах: охорона атмосферного повітря; збереження, використання вод для потреб населення і галузей економіки, а також охорони прав підприємств, установ, організацій і громадян на водокористування; гірничі відносини (користування надрами).

Як зазначила суддя КГС ВС, у контексті права на безпечне довкілля, українські суди починають розглядати позови, які подають громадські організації на захист невизначеного кола осіб. Такі позови базуються на положеннях Орхуської конвенції. Як приклад, доповідачка навела практику Верховного Суду. На її переконання, ці рішення є основоположними для подальшого формування сталої судової практики.

«Тенденція змінюється. Консервативна судова влада повертається обличчям до тематики  довкілля і починає ухвалювати рішення, які спряють більш ефективному захисту довкілля. Це дуже цікавий напрям, і за ним –майбутнє», – резюмувала Ганна Вронська.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь