Сумські аудитори провели державний фінансовий аудит бюджету Охтирської міської територіальної громади Сумської області


Листопад 22
15:02 2021

Фахівці Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області провели державний фінансовий аудит бюджету Охтирської міської територіальної громади Сумської області за період з 01 січня 2018 року по 31 березня 2021 року, який засвідчив суттєві недоліки в роботі органів місцевого самоврядування громади як щодо забезпечення наповнення доходної частини місцевого бюджету, так і щодо ефективного використання бюджетних коштів та майна.

За результатами проведеного аудиту загалом встановлено недоотримання можливих доходів та неефективних витрат на загальну суму 334,3 млн грн.

Невжиття заходів щодо можливого підвищення за окремими договорами оренди земельного фонду громади ставок орендної плати, які значно нижчі від граничного розміру, а також використання земель громади без укладання договорів оренди та нецільове використання земельних ділянок спричинило недоотримання бюджетом доходів на суму 46,3 млн грн.

За належними громаді земельними ділянками, водоймами та об’єктами нерухомості, щодо яких не забезпечено здійснення реальних заходів з надання в платне користування (оренду), втрачено можливість отримання бюджетом додаткових доходів на суму 18,9 млн грн.

Бюджет громади недоотримав 12,6 млн грн доходів через незабезпечення стягнення до бюджету фактично нарахованої плати за землю, термін сплати якої минув, та унаслідок ненарахування штрафних санкцій за її несвоєчасну сплату.

Крім того, аудитом встановлено можливих резервів отримання в подальшому додаткових доходів від оренди розташованих на території громади земельних ділянок та об’єктів водного фонду на суму 80,5 млн грн за умови забезпечення їх ефективного використання.

Невжиття органами місцевого самоврядування заходів щодо реєстрації за громадою належних прав власності на окремі земельні ділянки та нерухоме майно створює передумови незаконного відчуження відповідних активів загальною вартістю 27,9 млн грн.

Припинення фінансування об’єктів незавершеного будівництва на загальну суму 6,8 млн грн, розпочатих в минулих роках, та невжиття належних заходів щодо їх збереження на час зупинення будівництва може призвести до безповоротної втрати (руйнування) таких активів.

Через неефективне управління коштами отриманих з інших бюджетів субвенцій повернуто невикористаних відповідних трансфертів на суму 5,4 млн грн, що не забезпечило досягнення цілей, на які вони виділялися.

Аудит засвідчив, що мережа навчальних закладів Охтирської міської ради не оптимізована належним чином, а фінансування відповідної галузі, зокрема на забезпечення харчування, є недостатнім.

Відсутність належної взаємодії з органами місцевого самоврядування сусідніх громад, мешканці яких отримують освіту в навчальних закладах м. Охтирка, мала наслідком недоотримання бюджетом громади відповідних міжбюджетних трансфертів на загальну суму 29,4 млн грн та, як наслідок, недофінансування на зазначену суму освітньої галузі.

У галузь освіти громади також було недовкладено 4,3 млн грн коштів освітньої субвенції, які фактично залишилися невикористаними з попередніх років.

Незабезпечення відповідно до вимог законодавства оптимізації структури та штату навчальних закладів призвело до збільшення навантаження на видаткову частину місцевого бюджету на суму 28,2 млн грн.

Прийняття неефективних управлінських рішень органом місцевого самоврядування щодо визначення розміру плати за харчування в навчальних закладах призвело до недоотримання доходів спеціальним фондом закладів освіти на суму 8,2 млн грн та додаткового навантаження на бюджет громади – 18,2 млн грн.

Водночас у результаті браку коштів вихованців дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів м. Охтирка не забезпечено повноцінним  харчуванням та не додано передбачених нормами продуктів харчування (м’ясо і м’ясопродукти, масло вершкове, молоко, сир кисломолочний, сметана, риба та рибопродукти, фрукти свіжі тощо) на загальну суму 3,3 млн грн.

Функціонування галузі охорони здоров’я Охтирської територіальної громади також є недостатньо ефективним.

Через низький рівень забезпечення укладання КНП «Охтирський міський ЦПМСД» декларацій з громадянами про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, підприємством втрачено можливість отримання доходів на загальну суму 12,4 млн грн.

У КНП «Охтирська ЦРЛ» у період з 01.04.2018 по 31.03.2021 в розрахунку на 1 ліжко-день середні витрати на харчування складали від 7,56 грн до 12,6 грн, що приблизно в 5 разів менше від мінімальної потреби, на медикаменти – від 10,04 грн до 150,13 грн при реальній потребі в десятки разів більшій. Взагалі понад 50% опитаних під час аудиту мешканців громади зазначили, що придбання ліків під час стаціонарного лікування вони здійснювали за власний рахунок.

За результатами проведеного аудиту Охтирській міській раді та головним розпорядникам бюджетних коштів надано пропозиції, спрямовані на вирішення проблемних питань територіальної громади.

Пресслужба Управління Північно-східного офісу  Держаудитслужби в Сумській області

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь