У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь представники МВС


Жовтень 25
21:13 2024

Сьогодні, 25 жовтня, завершилася триденна двостороння зустріч у межах скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС за переговорним розділом 24 «Юстиція, свобода та безпека». Зустріч відбулася у гібридному форматі за участі понад 300 представників державних органів. 

Делегацію від МВС очолив заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв. До її складу також увійшли представники Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України, які поінформували європейських колег про ключові виклики, подальші кроки в заповненні законодавчих прогалин, імплементацію стратегічних документів і планів. У виступах доповідачі наголошували на рівні узгодженості законодавства з правом ЄС, обговорили такі важливі питання, як дотримання європейських стандартів в умовах війни, а також питання регулювання міграції та узгодження міграційної політки зі стратегічними пріоритетами ЄС, питання боротьби з організованою злочинністю та інтегрованого управління кордонами.

Протягом триденної сесії представники Європейської Комісії відзначили стабільність державних інституцій в умовах війни, а також дієвість та ефективність правоохоронної системи, зокрема в сфері протидії незаконному обігу зброї, кіберзлочинності, боротьби з незаконним обігом наркотиків та торгівлею людьми.

Окрема увага була зосереджена на питаннях протидії корупції, оскільки після оновлення ЄС скринінгової методології питання протидії корупції стало наскрізним. Колеги з ЄС наголосили, що жодний з переговорних розділів не може навіть бути умовно закритим, доки не буде досягнуто прогресу в сфері антикорупційної політики.

У своєму заключному виступі заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв підкреслив, що Україна готова імплементувати законодавство ЄС у переговорному розділі 24 і зобов'язується привести національне законодавство у відповідність до європейського.

Сторона ЄС відзначила високий рівень підготовки та велику пророблену роботу української сторони.

Довідково

Розділ 24 «Юстиція, свобода та безпека» належить до кластера 1 «Основи процесу вступу до ЄС» (Fundamentals) та охоплює широкий спектр питань, пов’язаних з переміщенням людей та міграцією. Ключові сфери, що належать до компетенції МВС: боротьба з організованою злочинністю; співпраця у сфері протидії поширення наркотиків; співробітництво правоохоронних органів та обмін інформацією; управління кордоном; притулок; міграція. 

Під час двосторонніх зустрічей в межах офіційного скринінгу Єврокомісія ретельно порівнює відповідність законодавства, стратегічних рамок, інституційних структур та спроможностей країни-кандидата до стандартів ЄС. За результатами скринінгу Єврокомісія підготує скринінговий звіт відповідності законодавства України до права ЄС за кожним переговорним кластером, у якому визначить рівень відповідності та подальший обсяг роботи. 

Департамент комунікації МВС України 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю

АРМА шукає управителя для ПАТ "Миколаївська аграрна компанія": Оголошення вже на Prozorro

Прочитайте повну статтю

Велика приватизація: анонс аукціону з приватизації санкційного ТОВ «АЕРОК»

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь