Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 


Жовтень 22
21:14 2024

Триває робота над розробкою Дорожньої карти на 2025–2026 роки

Голова Держгеонадр Роман Опімах разом із представники профільних міністерств і відомств України та членами Європейської Комісії взяв участь у сьомому засіданні Кластера 2 Підкомітету з питань економіки й іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС. Зустріч відбулася у форматі відеоконференції. 

Метою засідання стало обговорення актуальних питань співробітництва, зокрема у видобувній галузі та сировинних матеріалів, а також огляд оперативних висновків 6-ї зустрічі кластеру 2 за 2024 рік. 

«Ми вдячні європейським партнерам за продуктивну співпрацю в рамках реалізації Дорожньої карти на 2023–2024 роки до Меморандуму про стратегічне партнерство в сировинній галузі. Наразі працюємо над розробкою нового документу на наступні два роки. Його підписання заплановане під час проведення Raw Materials Week 2024, що відбудеться у грудні в Брюсселі», – повідомив Роман Опімах.

Україна в межах стратегічного партнерства з ЄС бере активну участь у європейських ініціативах щодо розвитку сталих проєктів з розробки критичних корисних копалин. Так дві українські гірничодобувні компанії подали заяви на отримання статусу стратегічних проєктів з видобутку та переробки літієвих і графітових ресурсів в Україні. Їх схвалення дозволить підприємствам забезпечити ринки збуту продукції, отримати фінансову й технічну підтримку та низку інших стимулів. Рішення щодо розгляду заяв очікуються наприкінці лютого наступного року. 

За результатами зустрічі сторони погодили наступні кроки співпраці Україна-ЄС в умовах збройної агресії рф, а також швидкого відновлення України в післявоєнний час. Європейські колеги запевнили в подальшій підтримці, зокрема в секторі видобувної промисловості та критичних мінералів. Адже партнерство з ЄС в галузі видобування та переробки критичних корисних копалин не тільки зміцнить наші економіки, а й сприятиме глобальній стабільності та безпеці Євросоюзу.

Нагадаємо, за участі міжнародних експертів відбувся воркшоп з підготовки розробки української стратегії розвитку критичних мінералів.

03057, м. Київ, вул. Антона Цедіка, 16

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Україна та ЄС розвивають співпрацю в галузі критичної сировини 

Прочитайте повну статтю

Українські рятувальники встановили нові світові рекорди

Прочитайте повну статтю

Вибухотехніки поліції знешкодили бойову частину ворожої крилатої ракети, яка не здетонувала (Ві...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко взяв участь у засіданні РНБО під головуванням Президента України

Прочитайте повну статтю

ДПСУ та НГУ отримали військові медичні автобуси від НАТО

Прочитайте повну статтю

«Техніка, що рятує»: Водою або піною? Автомобіль повітряно-пінного гасіння АППГ-6/5-60

Прочитайте повну статтю

Принципи меморіалізації російсько-української війни обговорили на круглому столі в Укрінформі

Прочитайте повну статтю

На Дністровському водосховищі стартує Кубок України з ловлі хижої риби

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь