«Україні вдалося те, чого не вдавалося жодній іншій європейській країні», - Даніель Попеску про децентралізацію


Листопад 11
22:02 2021

Жодній іншій європейській країні, на відміну від України, не доводилося проводити децентралізацію в умовах війни і жодна країна за площею не була такою великою, як Україна. Але Україні вдалося зробити те, що не вдавалося жодній іншій європейській країні. Українська реформа не є ідеальною, вона має певні складності, однак багато країн можуть вчитатися у неї. Про це сказав  Даніель Попеску, керівник Департаменту демократії і врядування Генерального директорату – II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи під час 6-го Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

«У 2014 році говорили про те, що європейські держави проводили аналогічні реформи 10-15 років. Однак жодна з європейських країн не проводили їх в умовах війни, жодна не мала такої великої площі. Отже, Україні вдалося те, чого не вдавалося жодній іншій європейській країні. Реформа децентралізації справді має початок, але не має кінця. Громади не мають так сильно залежати від державних трансфертів. Ми констатуємо, що реформа відбулася, але треба ще, щоб вона запрацювала, причому найкращим чином. Важко порівнювати українську реформу з реформами в інших країнах, однак можу сказати, що це одна з найскладніших реформ у Європі. У Польщі реформу зробили швидше, однак там не об’єднували громади. Також там не реформували рівень воєводств. Ми часто обговорюємо ці проблеми у страсбурзькому форматі. Українська реформа не є ідеальною, вона має певні складності, однак багато країн можуть вчитатися у неї», - сказав Даніель Попеску.

Нагадаємо, Матті Маасікас, Посол Європейського Союзу, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні підтвердив, що «ЄС готовий об’єднати зусилля з Радою Європи, щоб забезпечити хорошу репутацію одній з найуспішніших реформ, яка стала символом розвитку України».

11-12 листопада 2021 року проходить 6 Форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» (далі – Форум). Форум організовано Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій України, Донецькою обласною державною адміністрацією, Луганською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь