Валерія Коломієць: У 2022 році продовжимо вдосконалювати координацію з міжнародною технічною допомогою


Грудень 16
14:15 2021

Заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць взяла участь в останньому у цьому році засіданні секторальної робочої групи  «Правова держава, юстиція».

Вона зазначила, що у 2021 році секторальній робочій групі вдалося досягнути результатів. Насамперед, Мін’юст налагодив механізм координації з проєктами міжнародної технічної допомоги та партнерами. Вдалося розглянути питання розвитку альтернативних видів покарань як частини реформи пенітенціарної системи, зокрема, надати певні законодавчі ініціативи у цій сфері. Розглянути вектор економічного розвитку країни до 2030 року і обговорити впровадження інноваційних підходів у роботу приватних юридичних професій, а також нагальні потреби у міжнародній технічній допомозі приватних юридичних професій.

«Тому наша роботу у наступному році повинна, на мою думку, продовжуватися у напрямку удосконалення трирівневої системи координації міжнародної технічної допомоги», - заявила заступниця Міністра.

Валерія Коломієць ознайомила присутніх із пріоритетами Мін’юсту на 2022 рік, зокрема, в контексті залучення міжнародної технічної допомоги. Як зазначила заступниця, пріоритети Мін’юсту будуються навколо трьох стратегічних цілей - захист прав людини та доступ до правосуддя, захист права власності та ефективне правове регулювання, впровадження гуманістичних підходів до виконання кримінальних покарань.

Так, головними пріоритетами Міністерства юстиції на 2022 рік у сфері захисту прав людини є, насамперед, розробка концепції щодо запровадження в Україні інституту мирових суддів за підтримки проєкту USAID «Justice for all», розробка економічно обґрунтованої концепції припинення мораторіїв щодо виконання рішень з банкрутства державних підприємств за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку та розробка Плану дій із впровадження Дорожньої карти по застосуванню людиноцентричного підходу у спрощенні доступу до правосуддя за підтримки проєкту USAID «Justice for all».

«Також ми продовжуватимемо підвищувати рівень обізнаності громадян про систему безоплатної правової допомоги. Ми розуміємо, що людина повинна не лише знати свої права, але і розуміти, яким чином вона може їх реалізувати. Ми надаємо людям можливість реалізувати своє право на правову допомогу», - поінформувала Валерія Коломієць.

Наступна підціль полягає у покращенні структури та наповнення кваліфікаційного іспиту для кандидатів у приватні виконавці. Виконання судових рішень є пріоритетом Мін’юсту, тому якісний відбір кваліфікованих спеціалістів у професію приватних виконавців є вкрай важливим. Саме тому Міністерство юстиції постійно вдосконалює цей механізм.

«Забезпеченні експертних установ Мін’юсту обладнанням та методиками, які будуть використовуватися для кваліфікованої судової експертизи, організація та проведення навчання судових експертів в іноземних експертних лабораторіях та обмін досвідом з іноземними колегами – невід’ємні складові забезпечення справедливого судочинства», - озвучила наступний пріоритет Валерія Коломієць.

У сфері захисту права власності важливим етапом стало прийняття закону про медіацію. Тому у наступному році Міністерство юстиції буде продовжувати концентрувати зусилля на збільшенні ролі альтернативних методів вирішення спорів.

Мін’юст очікує на підтримку партнерів у напрямку напрацювання концепції утворення та діяльності нового комерційного арбітражного суду в Україні - ефективної інституції, яка могла б захищати як наш бізнес, так і інвесторів.

«Також очікуємо на підтвердження готовності партнерів з USAID у проведенні соціологічного дослідження щодо рівня обізнаності людей про альтернативні методи вирішення спорів. Люди повинні знати, що є більш ефективні способи розв’язання правових конфліктів», - зауважила Валерія Коломієць.

У пенітенціарній сфері як третьому стратегічному напрямі Мін’юсту, за словами Валерії Коломієць, робиться багато і планується робити ще більше. Щоб не збавляти темпів, важлива підтримка партнерів. Зокрема, мова йде про підтримку у проведенні навчання персоналу з реалізації програм диференційованого корекційно-виховного впливу, про підтримку у впровадженні методики оцінки суїцидального ризику ув’язнених і засуджених та у впровадженні ризиків і потреб у засуджених, а також створенні модельної пенітенціарної установи. Адже, на думку заступниці Міністра юстиції, людина повинна виходити на волю як фізично, так і психічно здоровою.

«Ще один напрямок, по якому ведуться перемовини з партнерами, пов’язаний з будівництвом нових СІЗО та мультирежимних установ із секторами різних рівнів безпеки. Адже приміщення, в яких перебувають особи під слідством, не відповідають міжнародним стандартам. Нам потрібно будувати нові об’єкти в’язничної інфраструктури, щоб не порушувати права людей, які там перебувають», - заявила заступниця.

Наприкінці зустрічі Валерія Коломієць подякувала партнерам за регулярну підтримку та висловила сподівання на продовження співпраці у 2022 році.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь