Використання польського ППО для захисту цивільного населення в Україні – гуманітарний крок, який підтримують 60% поляків, - Віцеспікерка Олена Кондратюк


Вересень 30
21:00 2024

Заступниця Голови Верхоної Ради України Олена Кондратюк разом із Віцемаршалками Сейму і Сенату Польщі Монікою Веліховською та Міхалом Камінські взяла участь у конференції «Роль польських органів місцевого самоврядування у захисті населення та цивільного захисту держави у світлі війни в Україні». Захід був також присвячений допомозі Польщі українським громадам.

Олена Кондратюк наголосила, що важливо підтримувати діалог з нашими польськими друзями і партнерами на різних рівнях. Зокрема на рівні місцевого самоврядування і громад. Адже їх роль у відповідальні і складні часи стихійних лих, надзвичайних ситуацій та війни є особливою.

«Зараз Польща бореться з наслідками масштабної повені. Висока вода зруйнувала польські села і міста. Українські села і міста руйнує росія. Готовність допомогти - це те, що об’єднує українців і поляків сильніше, ніж подекуди міждержавні угоди, географічне положення, спільна історія», - відзначила Олена Кондратюк

Вона нагадала, що Польща з початком повномасштабного вторгнення росії прихистили у себе понад 1 млн. українців.

«Ми дякуємо за можливість українцям врятуватися й стати на ноги в Польщі. І вже разом включитися в допомогу Україні, українській армії. Зараз українці в Польщі так само щиро допомагають полякам боротися з наслідками повені - волонтерять, збирають і передають допомогу постраждалим містам і селам», - акцентувала Віцеспікерка українського Парламенту.

Олена Кондратюк звернула увагу, що між Україною та Польщею підписано безпекову угоду, яка крім військової співпраці, регулює весь спектр двосторонніх відносин.

Згідно угоди, Україна та Польща прагнутимуть до подальшого розвитку глибокого та всебічного довгострокового партнерства та зв’язків між регіональними й місцевими інституціями, а також міжлюдських контактів.

«Про спільну готовність до інтенсивного співробітництва з відновлення та відбудови України і співпрацю між органами місцевого самоврядування йдеться в ухваленій Декларації Парламентської асамблеї України та Польщі, яку ми провели у Варшаві», - підкреслила Заступниця Голови Верховної Ради.

Україна нині перебуває на порозі відкриття переговорів про вступ до Євросоюзу та подальших реформ у 35 сферах. Тому досвід окремих польських регіонів на шляху до ЄС стане дуже помічним для українських регіонів, переконана Олена Кондратюк.

Водночас українські регіони також мають унікальний досвід забезпечення цивільного захисту населення під час війни, яким вони можуть ділитися з польськими колегами.

«Треба бути готовими до всього, адже росія не раз погрожувала Польщі. Я щиро хочу, щоб жоден поляк не чув, не бачив і не проживав усього того, що ми проживаємо у війні. Тому ми на всіх рівнях звертаємося до наших польських колег разом із союзниками прийняти рішення про те, щоб польське ППО захищало доступне йому українське небо. Так само як і ППО інших сусідніх з Україною європейських країн. 60% поляків виступають за такий крок! Бо він - гуманітарний! Використання ППО - це захист цивільного населення, права українців на життя», - наголосила Віцеспікерка Олена Кондратюк.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

ВАКС частково задовольнив позов Мін’юсту про стягнення російських активів в дохід держави

Прочитайте повну статтю

«Підрозділи системи МВС – це безпека наших громадян та надія на якнайшвидшу Перемогу», – Ігор К...

Прочитайте повну статтю

Посвідки на постійне та тимчасове проживання тепер у Дії

Прочитайте повну статтю

Тривають наукові дослідження іхтіофауни Хаджибейського та Тилігульського лиманів

Прочитайте повну статтю

Керівництво АРМА провело переговори щодо арештованого активу турецької компанії

Прочитайте повну статтю

У вересні до загального фонду державного бюджету надійшло 120,5 млрд грн

Прочитайте повну статтю

Оприлюднено форми протоколу про проведення поглибленого аналізу та довідки за результатами погл...

Прочитайте повну статтю

Україна бореться за економічне зростання усіма можливими засобами — Олександр Маріковський

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь