Визнання світом депортації кримськотатарського народу актом геноциду підкреслить невід’ємне право корінного народу України на самовизначення та стане додатковою підтримкою територіальної цілісності нашої держави, — Олександр Корнієнко взяв участь у зустрічі представників Рійгікогу Естонії та Верховної Ради України


Вересень 25
18:05 2024

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив зі вступним словом на робочій зустрічі представників Рійгікогу Естонії та Верховної Ради України, присвяченій 80-м роковинам депортації кримськотатарського народу.

Учасники заходу провели консультації щодо процесу визнання естонським парламентом депортації кримських татар з Криму у 1944 році актом геноциду кримськотатарського народу.

«Це важливо для українців, це важливо для кримськотатарського народу і це важливо для світу. Відновити історичну справедливість, давати справжню назву подіям та називати речі своїми іменами», — наголосив Перший віцеспікер українського Парламенту, зазначивши при цьому, що понад 10 років українці та кримські татари разом борються за незалежність України.

Визнання депортації кримських татар геноцидом на рівні держав світу підкреслить невід’ємне права корінного народу України на самовизначення та стане додатковою підтримкою територіальної цілісності України. Крім того, це стане свідченням виконання зобов’язань міжнародної спільноти у боротьбі з геноцидними практиками. «Ми прагнемо, щоби світ визнав депортацію геноцидом кримськотатарського народу. Сподіваємося, що Естонія також зробить цей крок», – зазначив Олександр Корнієнко. За його словами, визнання депортації кримських татар геноцидом є важливим кроком ще й тому, що на окупованих територіях росія відтворює колоніальну політику радянської доби.

Станом на 19 вересня 2024 року п’ять держав світу визнало депортацію 1944 року геноцидом: Україна, Латвія, Литва, Канада та Польща. «Питання визнання іншими країнами геноциду кримськотатарського народу є надзвичайно важливим для нас. Сподіваємось, ми зможемо досягти подальших результатів до та під час Парламентського саміту Кримської платформи у жовтні», – підкреслив Олександр Корнієнко.

Завершуючи виступ, Перший віцеспікер висловив вдячність Рійгікогу Естонії за непохитну підтримку та солідарність з Україною в її боротьбі з російською агресією.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ігор Клименко подякував Надзвичайному і Повноважному Послу Японії в Україні за підтримку та спі...

Прочитайте повну статтю

Алгоритм перереєстрації гуманітарних авто у сервісних центрах МВС

Прочитайте повну статтю

АРМА реалізувало ще 11 годинників медведчука на майже 3,3 млн гривень

Прочитайте повну статтю

Оголошуємо новий набір кандидатів на вакансії офіцерів Служби освітньої безпеки

Прочитайте повну статтю

З Костянтинівської та Іллінівської громад за місяць евакуйовано понад 1600 дітей

Прочитайте повну статтю

Курсанти-прикордонники познайомилися із роботою канадських кінологів

Прочитайте повну статтю

Удар КАБу по багатоповерхівці Харкова: з-під завалів дістали тіло ще однієї жертви

Прочитайте повну статтю

Ворог обстріляв Краматорськ, є постраждалі

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь