Вода як секрет успішного вирощування якісної картоплі


Червень 14
21:10 2024

На запрошення Української асоціації виробників картоплі та ОВК «Лесині джерела» представники Держрибагентства на чолі з першим заступником Голови Тарасом Котом взяли участь у спеціалізованому заході – Міжнародному дні картоплі в Україні, який відбувся 13 червня 2024 року у місті Славутич Київської області.

Зрошення є важливим інструментом для вирощування якісної картоплі, підвищуючи врожайність та покращуючи якість продукції. Завдяки правильному використанню технологій зрошення та управління водними ресурсами, можна досягти стійкого та ефективного сільськогосподарського виробництва.

Організація водокористувачів «Лесині джерела» була створена у лютому 2023 року за ініціативи місцевого фермерського господарства «Аделаїда» у межах Теснівської осушувальної системи на Житомирщині (осушувально-зволожувальні системи, однією з яких є Теснівська – це системи подвійного регулювання, що поєднують функції осушення та зрошення. Це дозволяє регулювати водно-повітряний режим ґрунту не лише відведенням поверхневих вод та зниженням рівня ґрунтових вод, а й подачею води для зволоження ґрунту в періоди з недостатньою для розвитку посівів кількістю опадів).

Наразі, в умовах змін клімату, спостерігається зацікавленість аграріїв не лише Житомирщини, а й Чернігівщини, Черкащини, Київщини, Волині у створенні організацій водокористувачів. Водночас залучення ними інвестицій на відновлення осушувальних систем, які мають подвійне регулювання, що дасть можливість збільшити площі обробітку для вирощування сільськогосподарських культур, зокрема й картоплі.

Як зазначають представники ФГ «Аделаїда», картопля, вирощування якої є головною спеціалізацією господарства, вибаглива до вологи та потребує протягом усього вегетаційного періоду постійного здійснення регулювання водного режиму на полях. Отримання високих та стабільних врожаїв у межах осушувально-зволожувальних систем можливе лише при регулюванні оптимального водно-повітряного режиму ґрунтів.

Метою Міжнародного дня картоплі в Україні було привернути увагу до рівня продовольчої безпеки за рахунок створення стійкої системи виробництва, зберігання та переробки картоплі українськими виробниками. Картопля, яка є однією з найважливіших культур у світі, потребує особливої уваги та догляду для досягнення високої якості та врожайності. В умовах зміни клімату у сучасному сільському господарстві зрошення у вирощуванні якісної картоплі набуває все більшої актуальності та відіграє важливу роль, забезпечуючи ефективні та стійкі методи вирощування культур.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Три мільярди гривень залучили Держгеонадра у державний бюджет цього року

Прочитайте повну статтю

Запрацював штаб згуртованих громад

Прочитайте повну статтю

"Співпраця МВС України та Польщі набуває нової форми активності", – Ігор Клименко

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко виступив на XVIII Українськи...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко зустрівся з делегацією Риксдагу Швеції: обговорено інвестиції та співпрацю...

Прочитайте повну статтю

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко обговорив з представниками «...

Прочитайте повну статтю

Окупанти третій день поспіль атакують Кривий Ріг: поліцейські продовжують фіксувати наслідки уд...

Прочитайте повну статтю

Виставка SIAT 2024: нові горизонти для українського агробізнесу

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь