ВРП заборонила довільно обмежувати доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень


Грудень 28
19:09 2021

Вища рада правосуддя затвердила зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, згідно яких не допускається обмеження або відтермінування загального доступу до електронних ресурсів Реєстру з інших підстав, ніж це визначено законами України «Про доступ до судових рішень», «Про державну таємницю» і  самим Порядком.

ВРП уточнила в Порядку, що «Обмеження (відтермінування) забезпечення загального доступу до електронних ресурсів Реєстру відбувається в порядку, визначеному законами України «Про доступ до судових рішень», «Про державну таємницю» та цим Порядком. Обмеження (відтермінування) загального доступу до електронних ресурсів Реєстру з інших підстав не допускається».

Рішення ВРП прийнято на звернення НААУ щодо випадків безпідставного обмеження загального доступу до судових рішень в ЄДРСР. НААУ офіційно отримала інформацію про те, що на підставі звернень прокурорів органів прокуратури впродовж 2019 року було обмежено перегляд в Реєстрі в режимі повного та загального доступу 4308 електронних копій судових рішень. За 8 місяців 2020 року обмежувався доступ до 2243 електронних копій судових рішень. При цьому, загальна кількість копій судових рішень, до яких обмежено доступ, становить 36 827. Також НААУ стало відомо, що в Єдиному державному реєстрі судових рішень є судові рішення, які нібито засекречуються прокурорами органів прокуратури. Однак, такі судові рішення ухвалювалися у відкритому судовому засіданні та не підлягали захисту від розголошення. Крім того, стороною обвинувачення часто ініціюється закриття доступу до судових рішень необґрунтовано, проте адміністратор Реєстру задовольняє звернення прокурорів та слідчих, не перевіряючи законні підстави для такого обмеження.

Порядок доступу до судового рішення врегульований Законом «Про доступ до судових рішень» Відповідно до частини 2 статті 2 Закону усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Олександр Карабиць: «Авто, ввезені як гуманітарна допомога, можна ставити на державний облік, а...

Прочитайте повну статтю

Донеччина: У Костянтинівській громаді триває евакуація родин з неповнолітніми (Відео)

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Один із пріоритетів для МВС є надання якісної освіти у відомчих навчальних закладах

Прочитайте повну статтю

Україна залишається відданою зміцненню верховенства права й посиленню боротьби з корупцією: Оль...

Прочитайте повну статтю

Володимир Зеленський: «95 наших людей знову вдома»

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко: Повернули з полону 42 співробітників системи Міністерства внутрішніх справ

Прочитайте повну статтю

Сумщина: ворог атакував підрозділ ДСНС – 5 рятувальників поранено

Прочитайте повну статтю

У МВС відбулася міжвідомча нарада з питань реалізації Стратегії боротьби з організованою злочин...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь