Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»?


Жовтень 01
18:10 2024

В останні декілька місяців почастішали випадки підвисання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС). Сервіс працює дуже повільно або сторінка недоступна. Що створює перешкоди адвокатській діяльності.

На цю проблему звернула увагу Національна асоціація адвокатів України у листі до Комітету ВР з питань правової політики та Вищої ради правосуддя.

Раніше на законодавчому рівні було запроваджено обовʼязковість реєстрації учасниками проваджень електронних кабінетів в ЄСІКС та визначено порядок вручення судом документів у справах виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету (закони №3200-IX від 29.06.2023 та №3424-ІХ від 19.10.2023).

Аби отримувати та подавати до суду документи, електронні кабінети в Електронному суді» зареєстрували в тому числі адвокати. І збої в роботі системи, проблеми з електропостачанням, нестабільність Інтернету, - все це суттєво впливає на можливість організації ними роботи. Водночас, ці перешкоди не завжди приймаються судом як підстави для відкладення розгляду судового засідання чи поновлення строку для подання процесуальних документів.

Ст. 14 ЦПК, ст. 6 ГПК, ст. 18 КАС визначено, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування ЄСІКС, суд може вручати особі, яка зареєструвала електронний кабінет, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, у паперовій формі.

Сьогодні процесуальне законодавство визначає для суб’єктів, які мають електронні кабінети в ЄСІКС, 2 форми подання документів до суду: паперову та електронну (через підсистему «Електронний суд»).

Водночас, бувають випадки, коли процесуальний документ потрібно подати до суду терміново або місцезнаходження учасника справи знаходиться поза межами розташування поштових служб/сервісів.

З урахуванням зазначених обставин варто було б доповнити процесуальне законодавство нормою про те, що у разі підтвердження технічної неможливості використання підсистеми «Електронний суд» учасник справи, який зобов’язаний подавати документи в електронній формі виключно з використанням електронного кабінету в ЄСІКС, може подавати процесуальні документи, підписані з використанням кваліфікованого електронного підпису, та докази неможливості використання підсистеми «Електронний суд» на офіційну електронну адресу суду.

Повний текст пропозицій НААУ дивіться за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Кабмін ухвалив постанову, відповідно до якої вдосконалюється процедура комісійної торгівлі тран...

Прочитайте повну статтю

Запоріжжя. російські війська завдали авіаційних ударів по місту

Прочитайте повну статтю

Український інститут національної памʼяті планує проведення пошукових робіт жертв Волинської тр...

Прочитайте повну статтю

Польський рибалка встановив новий світовий рекорд із ловлі коропа

Прочитайте повну статтю

Підготовлено 560 експертів з вивчення практичного досвіду роботи вчителів історії та громадянсь...

Прочитайте повну статтю

Вітання з Днем захисників і захисниць України!

Прочитайте повну статтю

Єврокомісія продовжить підтримку реформ української митниці в контексті підготовки України до в...

Прочитайте повну статтю

Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»?

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь