Як функціонує митний аудит у країнах ЄС, - досвід Польщі


Листопад 18
13:06 2021

Семінар «Практичний досвід проведення митного аудиту» відбувся 10-12 листопада он-лайн у рамках Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

Лешек Прус, експерт EU4PFM, ознайомив українських колег із досвідом застосування системи митного контролю в Польщі та в цілому в ЄС, та презентував практичні кейси.

Експерт акцентував увагу на тому, що митний контроль, за законодавством ЄС, повинен використовувати систему ризиків, та інформував про можливі алгоритми, які використовуються в системі управління ризиками при плануванні митного аудиту.

Лешек Прус ознайомив із джерелами інформації для митного аудиту щодо діяльності суб’єктів господарювання (як офіційними, так і можливими для використання), та правовими механізмами отримання такої інформації. Окрему увагу було приділено темі обміну податковою інформацією між митними органами країн-членів ЄС – зокрема, міжнародним угодам, їх узгодженням із національним законодавством, компетентним органами за цими зобов'язаннями, обов'язковості обміну в електронній формі, а також особливостям опрацювання персональних даних у зв'язку з необхідністю дотримання всіма органами законодавства про захист таких даних.

Українські фахівці отримали інформацію про застосування стандартів митного аудиту у ЄС та щодо практичних аспектів імплементації статті 48 Митного кодексу ЄС щодо Пост-митного контролю – кого можна контролювати, можливий обсяг контролю, технічні процедури, потік інформації тощо.

Експерт представив також концепцію митного боргу в ЄС – зокрема, механізми впливу на підприємства у разі несплати у встановлені законодавством строки, митні платежі та штрафні санкції, визначені за результатами митних перевірок, а також існуючі ІТ-інструменти з цього питання.

Світлана Аніщенко, директор Департаменту митного аудиту та обліку осіб Держмитслужби, зазначила, що інформаційна система “Митний аудит" у серпні та вересні 2021 року пройшла тестування у відокремлених підрозділах Держмитслужби, і надалі передбачається розвиток функціоналу програмного продукту. «Нам важливий досвід країн ЄС у цьому питанні – з точки зору як логіки побудови нормативно-правової бази, так і можливостей системи, які вона надає Митниці. Особливо цікавий для нас досвід сусідньої Польщі», - зазначила вона.

«Оскільки Держмитслужба визначила побудову системи Митного аудиту як одну з пріоритетних, EU4PFM підтримуватиме Україну як у подальшому розвитку такої системи, так і надає інформацію щодо європейського досвіду в її побудові та функціонуванні. Ми розраховуємо, що це допоможе українським колегам визначити, що їм варто врахувати для розбудови системи Митного аудиту, і які питання необхідно висвітлити в наступних семінарах», - зазначив Вітяніс Алішаускас, ключовий експерт EU4PFM з питань митниці.

Це черговий семінар з питань постмитного контролю, організований EU4PFM для фахівців Мінфіну та Держмитслужби. Попередній відбувся у липні 2021. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Вітаємо колег Офісу протидії рейдерству — структурному підрозділу вже 4 роки!

Прочитайте повну статтю

Екіпаж "Білих янголів" евакуював з лінії фронту мешканців Миролюбівки

Прочитайте повну статтю

Прикордонники отримали новітні мобільні тепловізійні комплекси від Європейського Союзу

Прочитайте повну статтю

Історія подружжя поліцейської та рятувальника, які щодня піклуються про безпеку людей у прикорд...

Прочитайте повну статтю

Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблоковано

Прочитайте повну статтю

Українська делегація вивчає іспанську систему контролю за рибальством

Прочитайте повну статтю

Делегати ХХ чергового з'їзду суддів України призначили суддю Конституційного Суду України

Прочитайте повну статтю

Фішинг та фейкові акаунти: як захистити себе від інтернет-шахраїв

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь