Сенсація

Як військовослужбовцю виїхати за кордон під час воєнного стану


Жовтень 02
12:05 2024

Після повномасштабного вторгнення багато чоловіків пішли до лав ЗСУ захищати Батьківщину, а їхні сімʼї - виїхали у безпечне місце за межі України. Чи може військовослужбовець провідати свою дружину і дітей за кордоном під час воєнного стану?

Відповідно до ст. 8-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці мають право на виїзд за кордон. Утім, для цього потрібно отримати дозволи від командування та пройти певну процедуру.

Згідно з пунктом 2-15 Правил перетинання державного кордону громадянами України (постанова Кабміну від 27.01.95 № 57) пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

Це означає, що керівникам військових формувань надано право давати дозвіл на виїзд за межі України.

Військовослужбовець може отримати до 30 днів основної відпустки кожен рік. Відпустка надається частинами протягом календарного року, за умови що основна безперервна її частина становитиме не менш ніж 15 календарних днів. До 18 травня 2024 року була чинною норма, що частина відпустки може становити не більш ніж 15 днів. Тобто тепер основна частина відпустки може бути більшою.

Для того щоб військовослужбовець отримав дозвіл на перетин державного кордону України під час відпустки, йому потрібно подати рапорт на відпустку на ім’я командира військової частини через свого безпосереднього командира. У рапорті мають бути вказані: дати виїзду та повернення, місто та адреса перебування, а також тип транспорту та пункт пропуску, через який буде здійснюватися перетин кордону.

Разом з рапортом слід надати документи, які підтверджують мету поїздки. Такими документами є свідоцтва про шлюб та народження дітей, а також посвідки про тимчасовий захист членів родини, які перебувають за кордоном. Якщо дружина та діти отримали тимчасовий прихисток за кордоном, потрібно надати підтвердження цього факту. Тобто законною підставою на виїзд є зустріч із родиною, яка тимчасово виїхала з України.

Після цього рапорт з доданими документами та резолюцією безпосереднього командира передається до штабу військової частини для подання на розгляд командиру військової частини. На підставі цих документів командир військової частини приймає рішення щодо відпустки та дозволу на виїзд військовослужбовця за кордон. Таке рішення ухвалюється в індивідуальному порядку.

У  разі схвалення відпустки командиром має бути оформлений наказ, який надає право на виїзд. Крім цього, дозвіл на виїзд має бути вказаний у відпускному квитку.

Також важливо взяти витяг із наказу про відпустку із зазначенням можливості перетину державного кордону України. Не забуваємо скористатися відпускним квитком, у якому вказані термін відпустки та дозвіл на виїзд.

Для того щоб прикордонна служба випустила військовослужбовця з України, необхідно буде надати такі документи:

Причинами відмови у перетині кордону можуть стати наявність заборон на виїзд (зокрема судових рішень або несплачених штрафів чи аліментів), а також незазначення дозволу на виїзд за кордон у відпускному квитку та наказі.

***

Матеріал рубрики «Захист військових» підготовлений Світланою Грушко, членом Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців при НААУ.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років

Прочитайте повну статтю

Укроборонпром зміцнює міжнародне партнерство щодо боєприпасів, БпЛА, РЕБ і РЕР

Прочитайте повну статтю

У вересні до державної скарбниці надійшло 52,3 млрд грн митних платежів

Прочитайте повну статтю

6 особливостей, які варто врахувати, змінюючи оподаткування у період воєнного стану

Прочитайте повну статтю

Результати розгляду питань порядку денного засідання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради пр...

Прочитайте повну статтю

Ввозили та продавали «репліки» товарів світового бренду: на Одещині судитимуть групу зловмисник...

Прочитайте повну статтю

Інфографіка щодо оформлення територіальними підрозділами УДМС у Рівненській області біометрични...

Прочитайте повну статтю

Тернопільщина: оформлення паспортів засудженим

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь