За підсумками міністерського круглого столу у Болгарії коментар Міністра енергетики України Германа Галущенка


Травень 05
18:21 2022

Війна не ставить життя «на паузу». Є справи, які потрібно робити прямо зараз. Одна з них – позбутися залежності від російських енергоресурсів.

Про це сьогодні говорили під час міністерського круглого столу з регіонального співробітництва з енергетичної безпеки, диверсифікації та зеленого переходу, що відбувся у Софії. Південна Європа вже починає стикатися з непередбачуваністю росії – 26 квітня «газпром» відключив Болгарію від газопостачання за незгоду порушувати умови контракту і платити за газ в рублях.

Те, що зараз стає очевидним для європейців, ми знаємо давно. Ми вже переживали показові «закручування вентилю» москвою. І тому з 2015 року Україна не купує газ у росії.

Тому на зустрічах на полях круглого столу я використав всі можливості, щоб ще раз донести до колег необхідність спільної та швидкої протидії російській агресії. В тому числі – важливість швидких санкцій в енергетичній сфері. Окремо поговорив з міністрами енергетики Болгарії, Румунії, Туреччини, Азербайджану, міністром економіки Північної Македонії.

З болгарським колегою спілкувалися близько години. Ситуації наших країн дещо подібні. І в Україні, і в Болгарії росія використовувала наративи про культурну та історичну близькість. Але не для того, щоб будувати партнерські відносини - а для того, щоб втручатися в життя і політику країн, намагаючись «ламати» їх під свої геополітичні інтереси.

Болгарія і Польща – лише перші «ластівки» російської енергетичної атаки на Європу. Згідно з новим указом путіна про «недружні держави і компанії», росія зможе розривати контракти в односторонньому порядку в будь-який момент.

Тому нам потрібно рішучими. Потрібно бути єдиними.

Південно-Східна Європа – важливий енергетичний регіон, точка входу в Європу Трансанатолійського газопроводу.

Ми маємо час до зими, який потрібно використати для спільної закупівлі газу з альтернативних джерел і закачування його в сховища. В тому числі – українські, де ми здатні зарезервувати для наших партнерів не менше 15 млрд куб. м.

Також потрібно максимально зменшити використання газу для виробництва електроенергії, використовувати інші можливості генерації. Українська енергосистема тепер є частиною об’єднаної енергосистеми Європи, і ми можемо експортувати електроенергію, яка на 70% виробляється незалежною від вуглеводнів атомною генерацією та ВДЕ.

Так, вся Європа зараз опинилися посеред «ідеального шторму». Але енергетичні санкції зроблять континент незалежним від росії. Обмежать здатність кремля корумпувати європейські уряди і нарощувати озброєння.

Так, за це доведеться заплатити певним зростанням цін.

Але, дивлячись на зруйновані міста України, на тисячі загиблих, на мільйони біженців і розуміючи, що так могло би (і може) статися в інших країнах Європи – розумієш: жодна плата, яку можна виміряти грошима, не є занадто високою.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь