За підсумками міністерського круглого столу у Болгарії коментар Міністра енергетики України Германа Галущенка


Травень 05
18:21 2022

Війна не ставить життя «на паузу». Є справи, які потрібно робити прямо зараз. Одна з них – позбутися залежності від російських енергоресурсів.

Про це сьогодні говорили під час міністерського круглого столу з регіонального співробітництва з енергетичної безпеки, диверсифікації та зеленого переходу, що відбувся у Софії. Південна Європа вже починає стикатися з непередбачуваністю росії – 26 квітня «газпром» відключив Болгарію від газопостачання за незгоду порушувати умови контракту і платити за газ в рублях.

Те, що зараз стає очевидним для європейців, ми знаємо давно. Ми вже переживали показові «закручування вентилю» москвою. І тому з 2015 року Україна не купує газ у росії.

Тому на зустрічах на полях круглого столу я використав всі можливості, щоб ще раз донести до колег необхідність спільної та швидкої протидії російській агресії. В тому числі – важливість швидких санкцій в енергетичній сфері. Окремо поговорив з міністрами енергетики Болгарії, Румунії, Туреччини, Азербайджану, міністром економіки Північної Македонії.

З болгарським колегою спілкувалися близько години. Ситуації наших країн дещо подібні. І в Україні, і в Болгарії росія використовувала наративи про культурну та історичну близькість. Але не для того, щоб будувати партнерські відносини - а для того, щоб втручатися в життя і політику країн, намагаючись «ламати» їх під свої геополітичні інтереси.

Болгарія і Польща – лише перші «ластівки» російської енергетичної атаки на Європу. Згідно з новим указом путіна про «недружні держави і компанії», росія зможе розривати контракти в односторонньому порядку в будь-який момент.

Тому нам потрібно рішучими. Потрібно бути єдиними.

Південно-Східна Європа – важливий енергетичний регіон, точка входу в Європу Трансанатолійського газопроводу.

Ми маємо час до зими, який потрібно використати для спільної закупівлі газу з альтернативних джерел і закачування його в сховища. В тому числі – українські, де ми здатні зарезервувати для наших партнерів не менше 15 млрд куб. м.

Також потрібно максимально зменшити використання газу для виробництва електроенергії, використовувати інші можливості генерації. Українська енергосистема тепер є частиною об’єднаної енергосистеми Європи, і ми можемо експортувати електроенергію, яка на 70% виробляється незалежною від вуглеводнів атомною генерацією та ВДЕ.

Так, вся Європа зараз опинилися посеред «ідеального шторму». Але енергетичні санкції зроблять континент незалежним від росії. Обмежать здатність кремля корумпувати європейські уряди і нарощувати озброєння.

Так, за це доведеться заплатити певним зростанням цін.

Але, дивлячись на зруйновані міста України, на тисячі загиблих, на мільйони біженців і розуміючи, що так могло би (і може) статися в інших країнах Європи – розумієш: жодна плата, яку можна виміряти грошима, не є занадто високою.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь