Сенсація

Зроблено важливий крок для старту Земельного банку та ефективного управління державними землями


Травень 09
12:12 2024

Через прийняті Верховною Радою України зміни до Бюджетного кодексу врегульовано розподіл надходжень від оренди державних земель сільськогосподарського призначення між державним та місцевими бюджетами. Нові правила стосуються розподілу 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду.

Тепер 90% цих надходжень спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Такий розподіл забезпечить значне збільшення доходів державного бюджету завдяки відкриттю прозорого ринку оренди землі після старту Земельного банку, ініційованого командою Фонду. Водночас, місцеві бюджети збережуть свої надходження на поточному рівні, а в перспективі, за рахунок виведення з тіні орендних відносин, їхні доходи зростуть.

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль зазначив: "Прийняття змін до Бюджетного кодексу є ще одним важливим кроком для старту Земельного банку. Адже на меті – збільшення внутрішніх резервів через додаткові надходження до державного бюджету, що будуть спрямовані на підтримку Сили оборони України".

Довідково. Земельний банк – масштабний проєкт, спрямований на ефективне управління державними землями сільськогосподарського призначення. Передача земель в оренду відбуватиметься через конкурентні онлайн-аукціони на платформі Прозорро.Продажі. У першому пулі заплановано 109 тис. га, з яких 90,5 тис. га перебувають в управлінні Фонду державного майна, а 19,5 тис. га – у підприємств Міністерства юстиції.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь