28-29 квітня відбуваються зустрічі представників урядових структур з обговорення питань протидії сексуального насильства, вчиненого російськими військовими в Україні


Квітень 28
18:44 2022

Для налагодження співпраці з Урядом, органами місцевого самоврядування та громадськими організації для забезпечення надання ефективної допомоги українським жінкам та чоловікам, дівчаткам та хлопчикам, які постраждали від насильства, скоєного російськими військовими на окупованих територіях України, починаючи з 24 лютого 2022 р. до України на запрошення Урядового уповноваженого з питань ґенедерної політики Катерини Левченко, прибули представники Фонду Нобелівського лауреата Деніса Муквеге та Глобального Фонду допомоги постраждалим від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом. До делегації входять:

В рамках візиту 28 квітня 2022 року відбулися зустрічі з радником Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дар’єю Гайдай, Урядовим Уповноваженим з питань ґендерної політики Катериною Левченко, заступником Міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко, представниками Апарату Урядового уповноваженого з питань ґендерної політики, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Офісу Генерального прокурора.

Була проведена онлайн зустріч з представниками місцевої влади міста Дніпро.

Учасники візиту відвідали Інститут педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України. З представниками Київської міської державної адміністрації відвідали центр допомоги постраждалим від насильства в м. Києві.

В рамках візиту також заплановані зустрічі з фахівцями Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Національної соціальної сервісної служби, Міністерства юстиції, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ, місцевої влади Львова та представниками громадських організації.

За результатами візиту має бути розроблена дорожня карта співпраці Фонду Деніса Муквеге та Глобального Фонду допомоги постраждалим від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом для забезпечення ефективної допомоги постраждалим, передачі досвіду в навчанні фахівців, створення центру допомоги постраждалим для цілісного інтегрованого реагування на випадки сексуального насильства у військовий час та узгодження ключових аспектів подальшої співпраці.

Довідково

Деніс Муквеге

Конголезький лікар-терапевт, гінеколог і правозахисник. Під час другої конголезької війни (1998-2002), в якій сексуальне насильство використовувалось як зброя, допомагав тисячам жінкам-жертвам сексуального насильства. Під час збройного конфлікту в провінції Ківу, який триває до сих пір, від групових зґвалтувань постраждали тисячі жінок, яким лікар Муквеге надавав допомогу. В результаті своєї роботи він визнаний найфаховішим сучасним спеціалістом в області лікування гінекологічних травм. Лауреат премії Сахарова (2014) і Нобелівської премії миру (2018). У 2016 році увійшов до переліку 100 найбільш впливових людей світу за версією журналу Times.

В 1999 році відкрив в місті Букаву Панзі-госпіталь, де збирався проводити гінекологічні та акушерські процедури, проте, з його відкриттям, до госпіталю почали звертатися сотні жінок і дівчат, які зазнали сексуального насильства у ході війни. За час існування госпіталю десятки тисяч жінок і дівчат стали пацієнтками доктора Муквеге, а його робота з надання допомоги жертвам сексуальних злочинів була визнана світовим співтовариством.

Надаючи допомогу постраждалим, Деніс Муквеге почав привертати увагу міжнародних організацій та урядів країн до проблеми використання сексуального насилля як зброї під час війн.

Панзі госпіталь будується не лише на лікарняній допомозі. Структура госпіталя полягає в наданні сукупної допомоги - медичної, психологічної, соціально-економічної та юридичної, а також адвокації зупинення практик сексуального насильства, як зброї війни.

Фонд докторара Дениса Муквеге

Фонд доктора Деніса Муквеге – міжнародна правозахисна організація, яка працює разом із жертвами сексуального насильства під час війни з усього світу. Заснований у 2016 році, зі штаб-квартирою в Гаазі та Женеві, Фонд докторара Деніса Муквеге підтримує потреби тих, хто вижив у світі, де сексуальне насильство як знаряддя війни більше не толерується, і несе наслідки для окремих злочинців і держав.

Ми працюємо для майбутнього, де постраждалі отримують комплексну допомогу та компенсацію, необхідні для відновлення свого життя. Ми створюємо можливості для постраждалих, щоб вони висловилися та були почуті, а також де вони можуть організуватися, щоб змінювати, впливати на політику та вимагати справедливості та відповідальності.

На додаток до своєї роботи, яка об’єднує постраждалих у глобальному русі та підтримує роботу національних мереж постраждалих, Фонд Муквеге тісно співпрацює з Panzi Foundation DRC, щоб запровадити свою всеосяжну цілісну модель допомоги в інших країнах, що постраждали від конфлікту, шляхом нарощування потенціалу та підтримки національні та місцеві суб'єкти у наданні комплексної допомоги особам, які пережили сексуальне насильство, і зокрема сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом.

Глобальний фонд уцілілих (Global Survivors Fund)

У жовтні 2019 року д-ром Денісом Муквеге та Надією Мурад, лауреатами Нобелівської премії миру 2018 року, було засновано Глобальний фонд уцілілих (Global Survivors Fund, GSF). Його місія полягає в тому, щоб розширити доступ до репарацій для постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, у всьому світі, реагуючи таким чином до розриву, який давно виявили вціліли. GSF діє, щоб забезпечити тимчасові репараційні заходи в ситуаціях, коли держави або інші сторони не можуть або не бажають виконувати свої обов’язки. GSF виступає за те, щоб відповідальні особи, а також міжнародне співтовариство розробляли програми репарацій, а також направляє держави та громадянське суспільство, надаючи експертизу та технічну підтримку для розробки програм репарацій.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь