Анатолій Хромов : «Після перемоги Україна порушить питання повернення архівних документів, вивезених росією в імперські та радянські часи»


Травень 24
00:31 2022

18 травня 2022 року Анатолій Хромов надав ексклюзивне інтерв’ю кореспонденту «Інтекфакс Україна» Єгору Шуміхіну.

Відповідаючи на питання, пов’язані із заходами вжитими Укрдержархівом та державними архівами задля збереження архівів під час війни та її вплив у майбутньому на галузь та роботу Укрдержархіву, Анатолій Хромов зазначив, що «наша галузь, як і вся країна залежить від результату війни». Буде перемога, будуть репарації і буде вирішено проблемні питання. За його словами після перемоги можна буде порушити питання повернення незаконно вивезених росією «в імперські та радянські часи» наших документів, «які були створені на нашій території, але зібрані в центр.».

Говорячи про евакуацію архівних документів до безпечних регіонів, Анатолій Хромов зазначає, що проблемою стало те, що кожна область обстрілюється, не створена належна архівна інфраструктура, сховища переповнені, а евакуація не завжди «стовідсоткова панацея». Прийняття нового галузевого закону, який регламентує побудову єдиної галузевої вертикалі всіх державних архівів, допомогло б вирішенню багатьох організаційних питань, які виникають сьогодні, під час евакуації. Водночас, архівісти в перші дні війни «спрацювати досить ефективно», тому і втрати незначні.

Те, що відбувається з архівами на окупованих територіях ілюструють звільнені території Київщини, говорить він. Як тільки на новозахоплених тимчасово окупованих територіях ми побачимо фахівців певних галузей і відомств, це значить, що готується «повномаштабна анексія з крадіжкою документів до складу російського архівного фонду».

На завершальній стадії перебуває рішення про запровадження санкцій стосовно 15 фізичних осіб та 7 юридичних осіб росії за фактичні діяння або за намагання викрасти чи незаконно використовувати архівні документи щодо Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей, зазначає очільник Укрдержархіву.

У той же час, запобігти втратам може створення фонду користування в цифровій формі. «На зараз оцифровано максимум 5% документів», говорить Анатолій Хромов, у перспективі оцифрування разом з українськими та іноземними партнерами за 7–10 років ключових документів, які цікавлять людей, «і зараз не зважаючи на війну, ми підписуємо угоди» з реалізації цифрових проєктів, уже презентовано Міжархівний пошуковий портал, до якого в майбутньому інтегруються оцифровані колекції всіх архівів України.

Він сподівається, що «нас почують, бо в Україні за весь час незалежності можна порахувати на пальцях однієї руки побудовані нові архівні будівлі. … ми єдина пострадянська країна, яка не побудувала новий комплекс центральних архівів.» Усі ініціативи Укрдержархіву впираються в матеріально-технічну базу. Щоб реалізувати на належному рівні проєкти з будівництва нових приміщень архівів потрібно щоб рівень фінансування по бюджетному запиту зріс в 6–7 разів, зазначає Анатолій Хромов.

Інтерв’ю розбито на кілька тематичних блоків, його повний зміст доступний за посилання: https://interfax.com.ua/news/interview/833040.html.

Тематичні блоки:

Після перемоги можна порушити питання щодо повернення в Україну архівних документів, вивезених росією в імперські та радянські часи – голова Укрдержархіву (https://interfax.com.ua/news/general/833036.html);

Уже є випадки втрати архівних документів унаслідок повномасштабного вторгнення росії – глава Укрдержархіву Хромов (https://interfax.com.ua/news/general/833027.html);

Під окупацією перебуває 1-2% архівних документів, секретні документи архівісти знищили першого дня війни – голова Укрдержархіву Хромов (https://interfax.com.ua/news/general/833019.html); У 2022 році держава зробила більше для збереження архівів, ніж у 2014 році – голова Укрдержархіву Хромов (https://interfax.com.ua/news/general/833005.html)

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь