Через війну в судах України може значно побільшати спорів, що стосуються відносин з іноземним елементом – Олена Кібенко


Травень 10
18:45 2022

Асоціація правників України спільно з Європейським інститутом університетських досліджень «Клара Марія Медвецьки» 9 травня 2022 року провели вебінар, присвячений ситуації в Україні й ролі юридичної спільноти у відновленні верховенства права та прав людини в нашій державі. Модератором заходу був професор права Європейського Союзу академічний директор Європейського інституту університетських досліджень Даніель Амато.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олена Кібенко розповіла про те, як судова система зреагувала на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Вона наголосила на тому, що суди під час воєнного стану продовжують здійснювати правосуддя. У деяких регіонах тривають активні бойові дії, деякі території були окуповані – усі ці фактори унеможливлюють роботу тамтешніх судів. Тому один із найперших викликів, з яким довелося зіштовхнутися судовій системі, – потреба оперативної зміни територіальної підсудності судових справ. Досить швидко вдалося знайти механізм, який би дозволив реалізовувати цю процедуру, і тепер Голова Верховного Суду своїм розпорядженням може змінювати територіальну підсудність або відновлювати роботу судів, якщо умови здійснення правосуддя в суді належні.

«Організаційно суди готувалися до запровадження воєнного стану, проте психологічно мало хто виявився готовим до такого. У перші дні війни судді Верховного Суду підготували декілька звернень до міжнародної юридичної спільноти, до юристів та суддів Росії. Та дуже швидко ми зрозуміли, що звернення до російських правників є марним гаянням часу. Там нас чути не хочуть», – поділилася ще одним аспектом роботи суддів на початку війни Олена Кібенко.

Судді активно долучилися до волонтерської роботи. Зокрема, допомагали колегам, які потребували переїзду із зони активних бойових дій на безпечніші території України або за кордон. Також організували логістику для гуманітарної допомоги з-за кордону до Львова, а потім і далі – туди, де її найбільше потребували. Серед іншого, судді Верховного Суду на початку березня вирішили віддавати 60 % суддівської винагороди на потреби Збройних Сил України до закінчення дії воєнного стану. Судді першої та апеляційної інстанцій також долучилися до цієї ініціативи.

Олена Кібенко розповіла, що судді Верховного Суду створили телеграм-канал «Мої права за кордоном». Контент каналу – роз’яснення прав українцям, які виїхали за межі України через війну. «Мета створення цього каналу – роз’яснити нашим співгромадянам їхні правові можливості. Адже чимало людей помилково вважали, що коли вони виїдуть за межі України, то в них заберуть паспорт, заселять у табори для біженців, а можливість повернення додому буде втрачена на тривалий час. Тож ми хотіли детальніше розповісти про статус тимчасового захисту, який активізувала для українців Європа», – роз’яснила суддя.

Режим тимчасового захисту, запропонований ЄС, – безпрецедентна можливість, яку Україна отримала дуже швидко. Рішення про активацію дії Директиви про тимчасовий захист 2001/55/ЄС Рада ЄС ухвалила 4 березня 2022 року. Після цього багато європейських країн імплементували цю Директиву в свої національні закони, і швидкість, з якою вони це зробили, вражає.

Такі кроки Європи, за словами Олени Кібенко, дали змогу зняти з України тягар підтримки людей, які втратили роботу, житло, майно та були вимушені поїхати за кордон, рятуючи свої родини від війни. «Європа підставила Україні своє плече допомоги, і ми надзвичайно вдячні за це. Нею були створені умови, за яких українці можуть дуже швидко адаптуватися до європейської системи, знайти роботу, житло, влаштувати у садки та школи своїх дітей. За звичайних умов процес інтеграції в європейське суспільство займає місяці, а то й роки», – зауважила спікерка.

Інший важливий напрям роботи суддів – це внесення змін до законодавства України. Він реалізується в трьох площинах: запровадження дистанційного правосуддя як для учасників процесу, так і для суддів (повноцінного онлайн-суду), застосування письмового розгляду справ там, де тільки це можливо (зокрема, для всіх справ у касаційній інстанції), та розширення способів повідомлення сторін (використання електронної пошти, месенджерів). Усі ці законодавчі зміни, над якими працюють судді Верховного Суду, значно полегшать доступ до правосуддя не лише у воєнний час, а й після перемоги.

Олена Кібенко зазначила, що останнім часом кількість справ, які надходять на розгляд до ВС, значно зменшилася з об’єктивних причин. Найперше люди дбають про особисту безпеку, безпеку своїх рідних. Але потроху українці оговтуються, адаптуються, налагоджують свої бізнеси на безпечніших територіях, тому суддя переконана, що кількість справ поступово збільшуватиметься.

Спікерка вважає, що суддям слід готуватися до ширшого застосування законодавства інших країн, міжнародних актів. У зв’язку з тим, що мільйони українців формують за кордоном стійкі зв’язки, в судах України може значно побільшати спорів, які стосуються відносин з іноземним елементом.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь