Для ефективного захисту критично необхідно зняти будь-яку заборону на застосування західної зброї по російській території, — Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук


Червень 11
15:00 2024

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах робочого візиту виступив на Саміті голів парламентів Польщі, Литви, Латвії, Естонії та України — «Роль Польщі, країн Балтії та України у зміцненні безпеки в Європі». 

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність присутнім колегам-спікерам, а в їхніх особах — Естонській Республіці, Латвійській Республіці, Литовській Республіці та Республіці Польща за всебічну підтримку України й Українського народу в умовах повномасштабного російського вторгнення.

«Наша співпраця та взаємодія — це більше, ніж стратегічне партнерство. Це символ міцних і давніх зв'язків, які об'єднують наші народи. Це свідчення віри, що разом ми можемо подолати навіть найскладніші виклики», — наголосив Голова Верховної Ради України, зауваживши, що рухаючись уперед, необхідно й надалі залишатися єдиними, підтримуючи одне одного у спільному прагненні до справедливого миру, стабільності та розвитку.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що російські війська продовжують тиск по всій лінії фронту, а особливо на півночі Харківської області: «Вони не спроможні захопити Харків, але через наближеність міста до російського кордону мають змогу здійснювати щоденні ракетні та бомбові удари». 

«Харків — критичний для оборони України, тому забезпечення захисту міста, зокрема, шляхом посилення протиповітряної оборони, є одним із першочергових завдань», — зазначив Голова Верховної Ради України, додавши, що ефективний захист Харкова та протидія російським наступальним операціям неможливі без ураження місць зосередження й логістики угруповання агресора, розташованих на території рф: «Ворог має можливість безкарно атакувати через лінію державного кордону, чим росія користується не лише на Харківщині, але й на Сумщині та Чернігівщині». 

Руслан Стефанчук наголосив, що для ефективного захисту критично необхідно зняти будь-яку заборону на застосування західної зброї по російській території.

Він висловив вдячність за принципову позицію Польщі, Латвії, Литви та Естонії щодо зняття будь-яких обмежень на удари по території рф: «Україна повинна мати можливість захищатися адекватно й пропорційно». 

Окрім того, Голова Верховної Ради України повідомив, що триває робота над досягненням складних, але відповідальних політичних рішень, які стануть не лише логічним кроком на шляху до миру, а й практичним проявом гуманізму.

«Надзвичайно важливим залишається питання закриття неба над західними регіонами України. Більш активне залучення партнерів до зміцнення України — це інвестиція у континентальну безпеку та наближення миру у Східній Європі», — наголосив Руслан Стефанчук, зауваживши, що Україна також потребує швидкого постачання систем ППО та РЕБ, боєприпасів, бронетехніки, дронів й антидронових систем, далекобійних ракет і снарядів: «Україна потребує зенітно-ракетні комплекси та зенітні установки, а також ракети та набої до них. Очікуємо на перші надходження літаків F-16». Також він подякував за приєднання до чеської ініціативи щодо фінансування закупівлі артилерійських снарядів для України.

«Станом на 1 червня 2024 року, Україна уклала 15 угод про співробітництво у сфері безпеки — і ми очікуємо на підписання ближчим часом безпекових угод з Естонією, Литвою та Польщею», — акцентував Спікер Парламенту України, зазначивши, що безпекові угоди гарантують довгострокову підтримку України та забезпечують обов’язкові механізми реагування на кризові ситуації: «Наш стратегічний курс залишається незмінним — це повноправне членство у НАТО. До набуття членства в Альянсі ці безпекові зобов'язання будуть діяти як надійний захист України». 

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що іншим напрямом протидії росії є використання заморожених російських активів на підтримку й відбудову України. Він зазначив, що Україна потребує першості друзів і партнерів, Польщі та країн Балтії, повідомивши, що днями продемонструвала лідерство на цьому треку Естонія, зокрема, у розробці національного компенсаційного механізму. Естонські парламентарії 15 травня 2024 року ухвалили «Закон про внесення змін до Закону про міжнародні санкції та інші пов’язані з ним закони».

Голова Верховної Ради України під час свого виступу висловив переконання, що ухвалення Естонією цього Закону створило прецедент у ЄС щодо використання російських активів для нагальних потреб України: «Сподіваюся, що вищі законодавчі органи ваших країн наслідують приклад Рійгікогу Естонії, — і подібні закони запрацюють у ваших державах на користь відбудови України». 

«Лише разом, лише спільними діями та рішеннями ми можемо забезпечити мир та безпеку у нашому регіоні. Разом ми стаємо сильнішими у нашому прагненні до миру, безпеки та справедливості. Разом ми обовʼязково переможемо», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь