Для ефективного захисту критично необхідно зняти будь-яку заборону на застосування західної зброї по російській території, — Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук


Червень 11
15:00 2024

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у межах робочого візиту виступив на Саміті голів парламентів Польщі, Литви, Латвії, Естонії та України — «Роль Польщі, країн Балтії та України у зміцненні безпеки в Європі». 

Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність присутнім колегам-спікерам, а в їхніх особах — Естонській Республіці, Латвійській Республіці, Литовській Республіці та Республіці Польща за всебічну підтримку України й Українського народу в умовах повномасштабного російського вторгнення.

«Наша співпраця та взаємодія — це більше, ніж стратегічне партнерство. Це символ міцних і давніх зв'язків, які об'єднують наші народи. Це свідчення віри, що разом ми можемо подолати навіть найскладніші виклики», — наголосив Голова Верховної Ради України, зауваживши, що рухаючись уперед, необхідно й надалі залишатися єдиними, підтримуючи одне одного у спільному прагненні до справедливого миру, стабільності та розвитку.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що російські війська продовжують тиск по всій лінії фронту, а особливо на півночі Харківської області: «Вони не спроможні захопити Харків, але через наближеність міста до російського кордону мають змогу здійснювати щоденні ракетні та бомбові удари». 

«Харків — критичний для оборони України, тому забезпечення захисту міста, зокрема, шляхом посилення протиповітряної оборони, є одним із першочергових завдань», — зазначив Голова Верховної Ради України, додавши, що ефективний захист Харкова та протидія російським наступальним операціям неможливі без ураження місць зосередження й логістики угруповання агресора, розташованих на території рф: «Ворог має можливість безкарно атакувати через лінію державного кордону, чим росія користується не лише на Харківщині, але й на Сумщині та Чернігівщині». 

Руслан Стефанчук наголосив, що для ефективного захисту критично необхідно зняти будь-яку заборону на застосування західної зброї по російській території.

Він висловив вдячність за принципову позицію Польщі, Латвії, Литви та Естонії щодо зняття будь-яких обмежень на удари по території рф: «Україна повинна мати можливість захищатися адекватно й пропорційно». 

Окрім того, Голова Верховної Ради України повідомив, що триває робота над досягненням складних, але відповідальних політичних рішень, які стануть не лише логічним кроком на шляху до миру, а й практичним проявом гуманізму.

«Надзвичайно важливим залишається питання закриття неба над західними регіонами України. Більш активне залучення партнерів до зміцнення України — це інвестиція у континентальну безпеку та наближення миру у Східній Європі», — наголосив Руслан Стефанчук, зауваживши, що Україна також потребує швидкого постачання систем ППО та РЕБ, боєприпасів, бронетехніки, дронів й антидронових систем, далекобійних ракет і снарядів: «Україна потребує зенітно-ракетні комплекси та зенітні установки, а також ракети та набої до них. Очікуємо на перші надходження літаків F-16». Також він подякував за приєднання до чеської ініціативи щодо фінансування закупівлі артилерійських снарядів для України.

«Станом на 1 червня 2024 року, Україна уклала 15 угод про співробітництво у сфері безпеки — і ми очікуємо на підписання ближчим часом безпекових угод з Естонією, Литвою та Польщею», — акцентував Спікер Парламенту України, зазначивши, що безпекові угоди гарантують довгострокову підтримку України та забезпечують обов’язкові механізми реагування на кризові ситуації: «Наш стратегічний курс залишається незмінним — це повноправне членство у НАТО. До набуття членства в Альянсі ці безпекові зобов'язання будуть діяти як надійний захист України». 

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що іншим напрямом протидії росії є використання заморожених російських активів на підтримку й відбудову України. Він зазначив, що Україна потребує першості друзів і партнерів, Польщі та країн Балтії, повідомивши, що днями продемонструвала лідерство на цьому треку Естонія, зокрема, у розробці національного компенсаційного механізму. Естонські парламентарії 15 травня 2024 року ухвалили «Закон про внесення змін до Закону про міжнародні санкції та інші пов’язані з ним закони».

Голова Верховної Ради України під час свого виступу висловив переконання, що ухвалення Естонією цього Закону створило прецедент у ЄС щодо використання російських активів для нагальних потреб України: «Сподіваюся, що вищі законодавчі органи ваших країн наслідують приклад Рійгікогу Естонії, — і подібні закони запрацюють у ваших державах на користь відбудови України». 

«Лише разом, лише спільними діями та рішеннями ми можемо забезпечити мир та безпеку у нашому регіоні. Разом ми стаємо сильнішими у нашому прагненні до миру, безпеки та справедливості. Разом ми обовʼязково переможемо», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України. 

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь