Для України трансформація продовольчих систем є не лише глобальним процесом, але й питанням виживання, - Олександр Гайду


Жовтень 23
15:00 2024

22 жовтня 2024 року у м. Тирана, Албанія, Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду взяв участь у Першій регіональній зустрічі голів і членів комітетів з питань продовольства та сільського господарства національних парламентів Європи та Центральної Азії.

Це була важлива платформа для обговорення ключових викликів та можливостей, що стоять перед продовольчими системами в регіоні.

Учасниками були обговорені актуальність та можливості трансформації агропродовольчих систем, зокрема роль парламентів та законодавчих ініціатив у вирішенні проблем, із якими стикаються АПС, перспективи продовольчої та харчової безпеки та трансформації агропродовольчих систем у бік більш ефективних, інклюзивних, стабільних та стійких продовольчих систем тощо.

Також зазначалось, що у лютому 2022 року світ був шокований вторгненням росії в Україну. Війна має руйнівний вплив на людське життя й призводить до знищення економіки обох країн. Вона також спричинить значні економічні втрати в регіоні Європи і Центральної Азії (ЄЦА) та решті світу. Це другий серйозний шок, що викликав економічний спад у регіоні, скоротивши обсяги виробництва в два рази більше, ніж спад в 2020 році через пандемію COVID-19.

Олександр Гайду зазначив, що для України трансформація продовольчих систем є не лише глобальним процесом, але й питанням виживання. В умовах військових дій, демографічної кризи, руйнування сільськогосподарської інфраструктури та зрошувальних систем, а також змін клімату, ми стикаємося з численними викликами. Інтеграція в ЄС та нестабільність світових продовольчих ринків також залишають значний вплив на наш аграрний сектор.

Незалежно від розміру господарств, від малих до великих, українські виробники мають використовувати інноваційні технології та розвивати ланцюги доданої вартості. Це особливо важливо в умовах сучасних викликів, адже ефективність та адаптація до нових реалій є ключовими для нашого виживання.

Крім того, Голова Комітету акцентував увагу на ролі Парламенту, яка є вирішальною. Необхідно створювати законодавство і політики, що стимулюють трансформацію продовольчих систем, забезпечують децентралізацію джерел енергопостачання та сприяють переходу до більш сталих і адаптивних практик ведення господарства з урахуванням кліматичних змін.

Україна стоїть на порозі важливих змін. Для сталого розвитку аграрного сектору України необхідні зусилля з боку держави, бізнесу та суспільства. Разом з тим, є можливість створити умови для впровадження інновацій, забезпечити продовольчу безпеку і зберегти природні ресурси. Але для цього Україні потрібна підтримка європейських країн, щоб дати відсіч ворогу, який прийшов на українську землю.

Участь у заході також взяли, зокрема Спікер Парламенту Албанії Еліза Спіропалі, Голова Комітету з сільського господарства та рибальства Парламенту Португалії Емілія Черкейра, Голова Комітету з сільського господарства та харчової промисловості Парламенту Молдова Олександр Трубка, Голова Комітету з виробництва, торгівлі та навколишнього середовища Парламенту Албанії Арбен Пеллумбі, Голова Комітету з сільського господарства Парламенту Хорватії Маріяна Петір, Постійний Координатор ООН в Албанії Фіона МакКлуні, Керівник Регіональних Програм, ФАО РПЕЦА Раймунд Єле та інші.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Павліченко взяла участь у форумі «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненавис...

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і семеро поранених за добу – наслідки російських ударів по мирних жителях Донеччи...

Прочитайте повну статтю

Внаслідок обстрілів Харківщини є загиблі та поранені

Прочитайте повну статтю

Полювання на осіннього красеня: спінінгова риболовля на головня

Прочитайте повну статтю

Про перешкоди на шляху передачі меліоративних систем організаціям водокористувачів

Прочитайте повну статтю

Компенсація за знищену нерухомість: процедуру поновлення розгляду заяв уточнять

Прочитайте повну статтю

Круглий стіл» у Вінниці

Прочитайте повну статтю

Про результати роботи «гарячої лінії» Міграційної служби Житомирської області за 9 місяців 2024...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь