Дмитро Кулеба окреслив успіхи співпраці України та Держави Ізраїль напередодні 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин


Грудень 07
20:01 2021

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у третьому щорічному Київському єврейському форумі, який цьогоріч присвячений 30-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Державою Ізраїль.

Дмитро Кулеба відзначив, що український та єврейський народи поєднують століття спільної історії. Він особливо відзначив важливу роль, яку українська громада в Ізраїлі та єврейська громада в Україні історично відігравали та відіграють у зміцненні відносин між двома державами. Міністр зауважив, що два народи поділяють біль трагічних сторінок історії, зокрема трагедії Бабиного Яру. Він наголосив: Україна прагне зберегти пам’ять про цей нацистський злочин для прийдешніх поколінь, аби подібна трагедія ніколи не повторилася.

Міністр відзначив активний політичний діалог на високому рівні: візит Президента України Володимира Зеленського до Держави Ізраїль минулоріч та візит Президента Держави Ізраїль Ісаака Герцога до України цьогоріч. 

Глава МЗС приділив окрему увагу успішному розвитку відносин України та Держави Ізраїль на сучасному етапі, відзначив зміцнення міжлюдських відносин попри пандемію COVID-19, активний розвиток торгівлі та інвестицій, взаємовигідну співпрацю в IT та аграрній галузі, якими славляться і Україна, і Держава Ізраїль: “За тиждень Україна прийматиме четвертий Українсько-ізраїльський інноваційний саміт, який об’єднає підприємців, технологічні бізнеси, представників урядів та сфери освіти. Нині вже понад 15 тисяч українських спеціалістів залучені до ізраїльського ІТ-сектору. Поряд зі співпрацею в аграрному секторі, це одна з найбільш перспективних сфер взаємодії між нашими країнами”. 

Дмитро Кулеба відзначив успіх Угоди про вільну торгівлю між Україною та Державою Ізраїль, про яку домовилися минулоріч глави наших держав. Завдяки їй двостороння торгівля товарами зросла на 10% вже за 9 місяців 2021 року: «Наступним логічним кроком будуть переговори про поширення дії Угоди зони вільної торгівлі на сферу послуг. Це надасть поштовху торгівлі на благо наших народів. Україна готова до початку цих переговорів».

Міністр зауважив, що останнім часом зріс обсяг ізраїльських інвестицій в економіку України. Він досяг 100 мільйонів доларів США, але це лише мала частина потенціалу, який можна розкрити: “Україна відкрита до подальших ізраїльських інвестицій, а Уряд України відданий сприянню та захисту інвестицій”. 

Міністр висловив вдячність ізраїльській стороні за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, зокрема під час голосування українських резолюцій в ООН. 

Довідково: Дипломатичні відносини між Україною та Ізраїлем були встановлені 26 грудня 1991 року. Держава Ізраїль є важливим партнером України у регіоні Близького сходу. У 2020 році обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами склав 907,3 млн дол. США. У 2021 році набула чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Суми: окупанти вдарили по будівлі геріатричного пансіонату – є загиблий та постраждалі

Прочитайте повну статтю

Інна Ящук: Проходження ВЛК має бути зручним і швидким для наших захисників і захисниць

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні...

Прочитайте повну статтю

На Сумщині судитимуть 4 учасників організованої групи та їх пособницю, які ошукували військовос...

Прочитайте повну статтю

Рухаємось до членства у ЄС: як представникам громадянського суспільства долучитись до переговор...

Прочитайте повну статтю

Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23...

Прочитайте повну статтю

МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єди...

Прочитайте повну статтю

Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь