До Міжнародного дня парламентаризму відбулася конференція «Відкритість Верховної Ради та парламентська дипломатія в умовах війни»


Липень 09
12:03 2024

Конференція «Відкритість Верховної Ради та парламентська дипломатія в умовах війни» з нагоди Міжнародного дня парламентаризму відбулася 8 липня за ініціативи Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Під час заходу обговорювались питання інструментів відкритості, прозорості та підзвітності парламенту, механізмам публічних консультацій та залученню громадян до парламентських процесів, міжнародних та дипломатичних відносин, а саме, підтримка партнерів у протидії російській агресії, набуття повноправного членства в ЄС та допомоги з післявоєнною відбудовою.

Відкриваючи конференцію, Перший віцеспікер українського парламенту Олександр Корнієнко наголосив, що Верховна Рада України активно працює над удосконаленням питань відкритості Парламенту. Він наголосив, що потрібно оцінити чи достатньо тих рішень, які вже є, за допомогою думки громадянського суспільства.

Щодо парламентської дипломатії, за словами Олександра Корнієнка, з початку повномасштабного вторгнення у Верховні Раді «почали та оновили певні напрями роботи».

Зокрема, зазначив Перший віцеспікер, є три акценти взаємодії: структури ЄС, візити міжнародної спільноти до України, співпраця з коаліцією підтримки.

Перший заступник Голови Верховної Ради подякував усім, «хто допомагає Парламенту ставати кращим й розвивати парламентаризм на постійній основі».

Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Артем Янчук наголосив на високому рівні відкритості українського парламенту, порівняно з іншими. За його словами, у 2023 році сайт Верховної Ради України був найбільш відвідуваним у світі серед усіх парламентів, що, на його думку,  свідчить про доступність та відкритість парламенту України.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк  наголосила, що парламент ухвалив «дуже важливий законопроект про публічні консультації». За її словами, від реєстрації проєкту до його ухвалення пройшло чотири роки.

Олена Шуляк поінформувала, що спільно з програмою USAID «РАДА: наступне покоління» було проведено дві сесії публічних консультацій щодо покращення законодавства про компенсацію за зруйноване житло та заміни застарілого житлового кодексу. «Наші партнери дуже допомагають проводити такі заходи й розвивати нову політичну культуру в цій сфері», - наголосила політик.

Своєю чергою Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, нагадав про повернення журналістів до роботи безпосередньо у приміщення парламенту. За його словами, «керівництво Верховної Ради України разом з USAID та Апаратом Верховної Ради України спільно переконали наші безпекові структури, що певна кількість журналістів, з певними логічними обмеженнями, мають бути в парламенті». Він поінформував, що зараз під час засідань Парламенту у кулуарах працює близько 30 представників медіа. Ярослав Юрчишин відзначив як позитив, що серед медіа, які працюють у Верховній Раді, відсутні анонімні телеграм-канали. За його словами, акредитованими можуть  бути лише ті медіа, чия діяльність відповідає євроінтеграційному закону «Про медіа».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе окреслила ключові завдання парламенту в нинішніх надзвичайних умовах. Це, по-перше, спільна робота депутатів із протидії агресії РФ, по-друге, — законодавча робота із виконання завдань на шляху європейської інтеграції. Також — міжпарламентська дипломатія, яка передбачає ефективне використання всіх можливих парламентських майданчиків для просування порядку денного України. І в цьому контексті — спільна робота всіх політичних сил Верховної Ради для повоєнної відбудови. «Ми максимально маємо використовувати усі парламентські асамблеї, всі офіційні майданчики, де дійсно спільно маємо боротися за увагу до України, і ми вміємо це успішно робити», — сказала голова Комітету.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Вадим Галайчук вважає одним з ключових здобутків роботи парламенту, те, «що до нас в Європі почали прислухатись, а наші ідеї та рекомендації бачимо в європейських резолюціях». «До нас ставляться як до партнерів, майбутніх членів Європейського Союзу, думку яких варто враховувати. Наше вміння донести власні позиції є дуже важливим», — відзначив політик.

Вадим Галайчук наголосив також на важливості участі парламенту у переговорному процесі про вступ України до Європейського Союзу. «Від Верховної Ради, як ми вже побачили, багато залежить наскільки успішно ми виконуємо ті чи інші зобов’язання. Тут Верховна Рада показала себе дуже спроможним органом у виконанні цих наших зобов’язань. І в подальшому на нас буде накладатися ще більше таких зобов’язань», — сказав перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Учасники дискусії в ході обговорення неодноразово наголошували, що попри виклики воєнного часу, Верховна Рада України не лише зберегла власну інституційну стійкість та конституційну роль, а й продовжує розвиватися і реформуватися.

По завершенню конференції Перший заступник Голови українського парламенту наголосив, що процес перемовин з ЄС є досить тривалим та складним, й потребує більшої обізнаності з боку політиків та громадськості.

«У нас буде величезний виклик щодо комунікації процесу вступу в ЄС, треба займатися загальною громадянською освітою щодо цього питання. Потрібно працювати над підвищенням обізнаності всередині парламенту, політикуму», — резюмував Олександр Корнієнко.

Довідково: Конференцію проведено з нагоди Міжнародного дня парламентаризму, що відзначається 30 червня з нагоди заснування Міжпарламентського союзу в 1889 році.

У конференції «Відкритість Верховної Ради та парламентська дипломатія в умовах війни» взяли участь: Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Артем Янчук, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, Заступник Директора Програми «РАДА: Наступне покоління» Тетяна Бібік, Старша директорка програм Національного демократичного інституту в Україні Олена Єна, Шеф-редакторка, «Бабель» Катерина Коберник, Головний редактор Руху ЧЕСНО Олександр Саліженко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Вадим Галайчук, Старший стратегічний радник Програми «РАДА: Наступне покоління» Ігор Когут, Голова правління Інституту світової політики Віктор Шлінчак, Голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь