Екснардепа засуджено до 12 років тюрми за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та шахрайство на 2,2 млрд грн


Червень 10
12:10 2024

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Київської міської прокуратури суд визнав винним народного депутата України IV-VIII скликань у публічних закликах з метою змін меж території України, виправдуванні, визнанні правомірною збройної агресії рф проти України, шахрайському заволодінні коштами та майном банку, використанні підроблених документів, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

Екснардепу призначили покарання 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також судом задоволено цивільний позов потерпілого.

Під час судового розгляду in absentia за відсутності обвинуваченого, але за участі захисника за договором, прокурор довів, що засуджений, який з 2019 року перебуває на території країни-агресора, упродовж 2022 року розмістив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук дописи з наративами про відсутність збройної агресії проти України, законність окупації її території та заклики, адресовані мешканцям тимчасово окупованих території, здійснювати колабораційну діяльність та співпрацювати із банками рф.

Упродовж 2008-2014 років колишній нардеп, будучи бенефіціаром групи підприємств, які займалися складанням та продажем автомобілів з рф, організував неповернення раніше отриманого кредиту в банківській установі у сумі понад 50 млн доларів США.

У якості забезпечення можливості повернення кредитних коштів він передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права.

Після настання терміну повернення коштів використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяжень.

Внаслідок цього компанії, яка викупила борги банку, було завдано шкоду на суму 2,2 млрд грн.

Досудове розслідування здійснювалося в порядку спеціального досудового розслідування слідчими СУ ГУ НП у м. Києві за оперативного супроводу СБУ.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь