Галузь охорони здоров'я стала найбільш небезпечною через пандемію COVID-19


Листопад 25
13:05 2021

Майже 74% осіб, які постраждали внаслідок нещасноговипадку під час виконання посадових обов’язків за підсумками ІІІ кварталів 2021року, є працівниками галузі охорони здоров’я. Більшість з них постраждали черезгостре професійне захворювання на COVID-19.

Загалом упродовж 9 місяців 2021 року Фондом соціальногострахування України зареєстровано 9 861 потерпілого від нещасних випадків/гострихпрофесійних захворювань на виробництві, на якого складено акти за формою Н-1/П(підтверджено зв’язок із виробництвом).

З них 7 270 осіб є працівниками закладів охорониздоров’я, з яких 7 105 – постраждали внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2.

Серед постраждалих внаслідок нещасних випадків усіх видівза цей період найбільше медичних сестер і братів – 1 968 осіб. Також середнайбільш небезпечних професій сімейні лікарі (609 постраждалих), молодшімедичні сестри та брати з догляду за хворими (554), молодші медичні сестри ібрати (461) і сестри та брати медичні стаціонару (374).

Схожий розподіл спостерігався також за підсумками 2020року. До початку пандемії медичні професії не входили до переліку найбільшнебезпечних за час ведення ФССУ обліку нещасних випадків та профзахворювань.

Нагадаємо, випадки захворювання працівників закладів охорониздоров’я на COVID-19 внаслідок виконання посадових обов'язків є гострими професійнимизахворюваннями та вважаються нещасними випадками на виробництві.

У разі настання нещасного випадку на виробництві абопрофесійного захворювання ФССУ здійснює для потерпілих такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю довідновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійноїпрацездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повноївтрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробіткупотерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі йогосередньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неїправо в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних зпохованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за коштиФонду здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансуєтьсялікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я абоупродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби,проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортнихзакладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань,ендопротезування, протезування, забезпеченнялікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Крихітка» на мільйон: митники викрили керівника благодійного фонду, який намагався ввезти в Ук...

Прочитайте повну статтю

До уваги перевізників і подорожуючих!

Прочитайте повну статтю

Перший пішов: митники запобігли першому випадку контрабанди IPhone 16 серії

Прочитайте повну статтю

В Україні зʼявиться реєстр адміністративних проваджень за скаргами адвокатів

Прочитайте повну статтю

Витяг з ЄРАУ можна буде сформувати в особистому кабінеті

Прочитайте повну статтю

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вадим Галайчук зустрілися із Гертом Камі

Прочитайте повну статтю

New Age Media Summit і National Media Talk: за участю голови Комітету Микити Потураєва та засту...

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України відбулося представлення проекту Державного бюджету України на 2025 рік

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь