New Age Media Summit і National Media Talk: за участю голови Комітету Микити Потураєва та заступниці голови Комітету Євгенії Кравчук обговорили реформу медіасфери


Вересень 20
21:00 2024

19-20 вересня в Києві відбулись відразу дві медійні конференції: New Age Media Summit і National Media Talk. Заходи організувала Національна асоціація медіа за підтримки Програми USAID РАДА: наступне покоління. Основними напрямками програми та виступів спікерів цьогоріч стали актуальні теми в медіаіндустрії: пошук рішень та подолання труднощів, управління медіа як бізнесом, нові можливості для медіаіндустрії, медіа та технології, цифрова трансформація медіа, галузева аналітика тощо.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв долучився до розмови «Медіа в умовах війни на варті демократії та європейського вибору» у перший день роботи National Media Talk. Учасники дискусії поспілкувались про діяльність українських медіа під час війни, дотримання журналістських стандартів в умовах воєнного стану, про інтеграцію України до Європейського Союзу та влив медіа на міжнародну підтримку України.

«Якщо хочемо якісно посилити українські медіа та свободу слова в Україні, треба розпочати роботу і впроваджувати European Media Freedom Act (Європейський акт свободи медіа) та Digital Services Act (Закон про цифрові послуги)», — сказав політик.

На цих європейських законах Голова Комітету наголосив і 20 вересня під час панелі «Законодавчі пріоритети - 2025». Микита Потураєв нагадав, що Верховна Рада України дев’ятого скликання ухвалила Закон України «Про медіа» та внесла зміни до Закону України «Про рекламу». Ці кроки осучаснили вітчизняне законодавство та узгодили його з положеннями Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

За словами парламентарія, було б доречно вже зараз зайнятися впровадженням EMFA та DSA в законодавство України. Водночас для цього має бути воля не лише українських парламентарів, а і європейських партнерів, а також потужніша  підтримка медіасфери у внутрішньому загальнополітичному розрізі. А оскільки фінансування медіагалузі та культури могло б бути і кращим, триває пошук інших шляхів залучення коштів у цю сферу. Наприклад, як зауважив народний депутат, більше коштів для медіа можна було б залучати від реклами слабоалкогольних напоїв.

Голова Комітету підкреслив, що структура споживання інформації суспільством змінюється, тому навіть коли повноцінно почнуть діяти вже згадані європейські акти (а на це піде декілька років), є велика ймовірність, що вони потребуватимуть змін.

Під час обговорення цієї теми учасники конференції озвучили головні новації EMFA (European Media Freedom Act), що посилять діяльність медіа та захист свободи слова в Україні. По-перше, акт охоплює всі види медіа, а не лише аудіовізуальні, по-друге, встановлюється вимірювання аудиторії, поняття «державна реклама», по-третє, встановлюються чіткі вимоги до прозорості власності та запобіжники монополізації.

Окрему панель форуму присвятили регулюванню платформ спільного доступу до інформації. Відповідаючи на запитання щодо телеграму, Голова Комітету Микита Потураєв зазначив, що бачить ситуацію так: або представники платформи вступають в комунікацію з регуляторними органами України, або месенджер має бути заблоковано.

Саме сьогодні РНБО рекомендувала обмежити використання телеграму в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури.

І Голова Комітету Микита Потураєв, і заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук єдині у думці, що великі платформи є загрозою для медіа.

Крім того, під час до розмови про виклики для медіа у 2025 році Євгенія Кравчук закцентувала на низькому рівні коректури в медіа, особливо в контексті SMM, гучних некоректних заголовках в соціальних мережах, впливі діпфейків на виборчі процеси. «Діпфейки — це дуже загрозливо, особливо для нас, країни, яка у війні, яка  бореться з дезінформацією», — прокоментувала депутатка.

Також політикиня повідомила, що Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики зараз працює з законопроєктом щодо регулювання діяльності платформ  спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація. Паралельно з цим Комітет зібрав пропозиції від індустрії до Закону України «Про медіа», які, за словами парламентарки, дійсно покращать життя медіагалузі. Такий пакет змін буде зареєстровано найближчим часом.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Крихітка» на мільйон: митники викрили керівника благодійного фонду, який намагався ввезти в Ук...

Прочитайте повну статтю

До уваги перевізників і подорожуючих!

Прочитайте повну статтю

Перший пішов: митники запобігли першому випадку контрабанди IPhone 16 серії

Прочитайте повну статтю

В Україні зʼявиться реєстр адміністративних проваджень за скаргами адвокатів

Прочитайте повну статтю

Витяг з ЄРАУ можна буде сформувати в особистому кабінеті

Прочитайте повну статтю

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вадим Галайчук зустрілися із Гертом Камі

Прочитайте повну статтю

New Age Media Summit і National Media Talk: за участю голови Комітету Микити Потураєва та засту...

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України відбулося представлення проекту Державного бюджету України на 2025 рік

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь