Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вадим Галайчук зустрілися із Гертом Камі


Вересень 20
21:00 2024

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та Перший заступник Голови Комітету Вадим Галайчук зустрілися зі співзасновником і генеральним секретарем ініціативи «Друзі Європи» Гертом Камі. У грудні 2023 «Друзі Європи» та особисто Герт Камі започаткували Українську ініціативу з проведення масштабної кампанії з підтримки європейської та євроатлантичної інтеграції України. Також Герт Камі та його організація проводить важливу просвітницьку роботу в європейських суспільствах щодо того, чому для кожного європейця персонально є важливою підтримка України. Нещодавно, за його словами, вони організували інформаційну кампанію, яка європейцям пояснює, що трапиться із ними, якщо Україна програє. «Це не якась формальна допомога, яку ми надаємо державі в складній ситуації. Це також наша проблема. Це частина захисту нашої демократії», — сказав Герт Камі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Герту Камі за те, що він робить для підтримки України. «Важливо, щоби люди в Європі, які дуже втомилися від війни, хоча і не живуть у війні, прокинулися і зрозуміли з чим має справу Україна. Бо йдеться не лише про нас. Якщо ми не вистоїмо — їм доведеться платити свою ціну, і ця ціна буде не в євро, це буде зовсім іншого рівня рахунок», — сказала Голова Комітету.

Вона зазначила, що українці, звісно, виснажені війною, але це не змінює відданості і готовності боротися, щоби зберегти свою державу, завдати поразки Росії, домогтися того, щоби Росія була покараною. І в цьому контексті Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає недостатніми двосторонні гарантії Україні щодо захисту її безпеки з боку Заходу. «Ми вже мали Будапештський меморандум, який нам обіцяв захист в обмін на нашу ядерну зброю. Зараз ми маємо обіцянки підтримки, які, звісно, є важливими. Але якщо ми серйозно говоритимемо про стійке рішення — то це лише Стаття п’ята (НАТО). Щодо статті 5 НАТО, я не вірю, що її застосують у цій війні, але важливо знайти рішення, яке точно гарантуватиме, що Росія більше не матиме впливу на майбутнє України. Ми повинні бути творчими у пошуках шляху до цілі, чітко розуміти, що наше майбутнє — це європейська і євроатлантична інтеграція», — сказала Голова Комітету.

Щодо європейської інтеграції — її, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, зараз підтримує близько 90% населення України. «Проте ця підтримка досить емоційна, тому ми повинні багато зусиль докласти для того, щоби правильно комунікувати цей процес суспільству, щоби не завищувати очікування, і щоби не було потім емоційного відкату цієї підтримки», — сказала Голова Комітету. Крім того, за її словами, Україні треба розбудовувати державні інституції нарощувати інституційну спроможність. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що рішення Європейського Союзу про відкриття переговорів з Україною та Молдовою, було важливим і своєчасним. Проте зараз потрібно разом працювати для забезпечення стійкості цієї євроінтеграційної підтримки всередині європейських суспільств. «Під час виборів у деяких країнах ЄС ми бачимо зростання підтримки крайніх правих і крайніх лівих сил, що також є частиною російських зусиль посіяти ворожнечу в Євросоюзі. Всі після Холодної війни вирішили, що Захід переміг Росію. Проігнорували Мюнхенську промову Путіна у 2008-му році. Усі були настільки захоплені розбудовою свого добробуту, що вирішили, що через бізнес із Росією зможуть її змінити із середини. Це маячня. І ми в цьому переконалися, на жаль, у дуже болісний спосіб. І що варто доносити до європейських суспільств — то це те, що їх стосується війна в Україні, бо Росія працює на те, щоб зруйнувати їх. І Україна — лише перший крок до руйнації європейського, західного світу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук також наголосив на важливості протистояти російській пропаганді. Розвінчувати міфи, які вона поширює, показувати журналістські розслідування, виводити на чисту воду тих, хто цю пропаганду допомагає поширювати у цивілізованому світі. «Росія десятиліттями намагається змінити Європейський Союз із середини. Вони сіють сумніви серед людей у важливості і потрібності демократії», — сказав Вадим Галайчук і наполіг на важливості разом цьому протистояти.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Крихітка» на мільйон: митники викрили керівника благодійного фонду, який намагався ввезти в Ук...

Прочитайте повну статтю

До уваги перевізників і подорожуючих!

Прочитайте повну статтю

Перший пішов: митники запобігли першому випадку контрабанди IPhone 16 серії

Прочитайте повну статтю

В Україні зʼявиться реєстр адміністративних проваджень за скаргами адвокатів

Прочитайте повну статтю

Витяг з ЄРАУ можна буде сформувати в особистому кабінеті

Прочитайте повну статтю

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вадим Галайчук зустрілися із Гертом Камі

Прочитайте повну статтю

New Age Media Summit і National Media Talk: за участю голови Комітету Микити Потураєва та засту...

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України відбулося представлення проекту Державного бюджету України на 2025 рік

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь