Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Радуцький звернувся з листом до Ради директорів Міжнародної організації «Міжнародні лікарі із запобігання ядерній війні» (IPPNW)


Травень 09
19:50 2022

«Шановні пані та панове!

Дозвольте засвідчити вам свою повагу та висловити занепокоєння з приводу публічних закликів окремих членів організації «Міжнародні лікарі із запобігання ядерній війні» (IPPNW) до «компромісного миру» в Україні з урахуванням позицій росії та припинення надання Україні військової допомоги для протистояння країні-агресору.

Загальновідомо, що будь-який напад на ядерний об’єкт суперечить міжнародному праву. Незважаючи на це, з початку повномасштабного вторгнення росія здійснила напади на чотири об’єкти ядерної енергетики України.

Так, Чорнобильська АЕС, яка більше місяця була в російській окупації, протягом декількох днів у березні була повністю знеструмлена через дії російських військових, що створювало загрозу викиду радіоактивних речовин у довкілля через зупинку роботи системи охолодження сховища ядерних відходів.

Також зазнала обстрілів рашистів найбільша в Європі Запорізька атомна станція, яка наразі перебуває під російською окупацією і де окупанти тримають важку техніку та боєприпаси, тероризуючи персонал станції і населення міста  Енергодар.

Російські крилаті ракети були випущені по Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС і пролетіли у критичній близькості до ядерних об’єктів. Крім того, внаслідок обстрілів було знеструмлено дослідницьку ядерну установку (ЯПУ) «Джерело нейтронів» Харківського фізико-технічного інституту.

Вважаю, що атакуючи українські ядерні об’єкти та залякуючи ядерною війною, росія загрожує не лише Україні, а й усьому світові.

Сьогодні країна-агресор проводить послідовну і системну політику, націлену на масове знищення населення України. Її війська вчиняють масові звірства та примусове переміщення українців, у тому числі дітей, на територію російської федерації, блокують можливість евакуації цивільного населення та поставок гуманітарної допомоги, цілеспрямовано знищують об’єкти інфраструктури, що забезпечують базові потреби людей. З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну під обстріли, ракетні та авіаудари потрапляють мирні громадяни, автомобілі швидкої допомоги, дитячі будинки, лікарні та житлові райони. За цей час загинули та дістали поранень десятки тисяч мирних людей, зокрема вбито 221 дитину, поранено 408 дітей.

З початку війни окупанти свідомо знищують і об’єкти сфери охорони здоров’я. За даними Міністерства охорони здоров’я України, повністю зруйновані вже 40 лікарень, вони не підлягають відновленню. Ще близько 500 лікарень пошкоджені, що унеможливлює надання в них медичної допомоги.

Окупанти грабують лікарні, забираючи все, що залишилось після обстрілів, забороняють лікувати місцевих жителів, блокують гуманітарну допомогу з ліками, залишаючи населення без доступу до медичної допомоги, вбивають медичний персонал. За час воєнних дій вже загинуло 10 українських медиків та понад 40 дістали поранення.

Усі ці та інші злочинні дії, які здійснюються путінським режимом, вже визнані українським парламентом геноцидом Українського народу з направленням відповідного звернення про його визнання до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав.

Тому вважаю, що у час, коли триває боротьба Українського народу зі збройною агресією російської федерації, коли увесь вільний світ об’єднався навколо України, коли пліч опліч з українськими лікарями нам допомагають лікарі з інших країн світу, заява голови німецького відділення організації «Міжнародні лікарі із запобігання ядерній війні» (IPPNW), лікаря Ларса Польмайера (Lars Pohlmeier) із закликом щодо «компромісного миру» в Україні з урахуванням позицій росії та необхідності припинення надання Україні військової допомоги для протистояння країні-агресору, що пролунала 08 травня 2022 року в інтерв’ю Deutschlandfunk, є неприпустимою. (https://www.deutschlandfunk.de/lars-pohlmeier-ippnw-atomkrieg-verhindern-100.html; https://www.dw.com/ru/vrachi-prizyivayut-k-diplomaticheskomu-resheniyu-dlya-okonchaniya-voynyi-v-ukraine/a-61724856

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь