Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук розпочав робочий візит до Латвії, де завтра, 24 жовтня, відкриється Третій Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи


Жовтень 23
15:00 2024

Свій візит Спікер українського Парламенту розпочав із зустрічі зі Спікеркою Саейми Латвійської Республіки Дайгою Мієрінею. Насамперед Руслан Стефанчук подякував за всю допомогу, яку латвійський народ і влада Латвійської Республіки послідовно і невтомно надають Україні із самого початку повномасштабного вторгнення.

Також відбулись розширені переговори делегацій Верховної Ради України та Саейми Латвійської Республіки. Під час спільного засідання делегацій очільник українського Парламенту високо оцінив оборонну допомогу Україні включно з останнім пакетом, а також допомогу Латвії у підготовці українських військових, їх лікуванні та реабілітації. «Окремі слова вдячності – за сталі зусилля Латвії із просування Української Формули миру, за послідовну підтримку членства нашої держави в ЄС і потужну підтримку євроатлантичної інтеграції України», – наголосив Руслан Стефанчук.

За результатами спільного засідання делегацій Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Спікер Саейми Латвійської Республіки Дайга Мієріня зробили спільну заяву для преси.

Насамперед Руслан Стефанчук висловив вдячність за те, що Латвія стала господарем Третього Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи.

Він поінформував, що за результатами зустрічі делегацій були досягнуті домовленості щодо створення Парламентської Асамблеї України та Латвії. «Така Асамблея відповідатиме сучасному стратегічному рівню співпраці між нашими парламентами», – зазначив Голова Верховної Ради України.

Також на зустрічі Спікер українського Парламенту представив латвійським колегам План перемоги. «Прикметно, що латвійські колеги не лише надають повну і безумовну підтримку Українському народові у його боротьбі за свободу і незалежність. Серед них панує розуміння і підтримка Плану перемоги, який Президент України Володимир Зеленський представив 16 жовтня ц.р. у Верховній Раді України», – наголосив Руслан Стефанчук.

Водночас він повідомив, що під час зустрічі делегації детально обговорили, яким чином Латвія може допомогти Україні у таких питаннях, як зняття заборони на використання далекобійної зброї по військових обʼєктах на території росії, ефективний захист українського неба, прискорення членства України в НАТО,  покарання росії за воєнні злочини та компенсація завданої агресором шкоди. Також обговорили імплементацію Плану перемоги та реалізацію Формули миру Президента Зеленського.

«У нас повністю збігаються погляди на те, як досягти перемоги та повернутися до мирного життя», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Своєю чергою Спікерка Саейми Латвії повідомила, що у цей самий день, коли відбуватиметься Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи, делегації обговорять пʼятий пункт Формули миру, а саме статут ООН та відновлення територіальної цілісності України.

Спікерка Саейми також зазначила, що одним із центральних питань було обговорення Плану перемоги Володимира Зеленського і те, як Латвія може зробити більш ефективним його реалізацію.

Вона підкреслила, що для реалізації Плану є дуже важливим постачання зброї для України без обмежень. «Україна має повне право на свою безпеку, для того, щоб здійснювати також удари по цілях на території росії, щоб забезпечити свій захист», – наголосила Дайга Мієрінє.

Спікерка Саейми нагадала, що Латвія взяла на себе зобов’язання на військову підтримку України виділяти 0,25 % від ВВП країни. «Своїми діями ми будемо надавати приклад усім міжнародним партнерам у сфері надання військової допомоги Україні», – наголосила Дайга Мієріня.

Також, за її словами, важливою частиною Плану перемоги є участь України в НАТО. І це одна з передумов для того, щоб забезпечити довготривалу безпеку в Європі.

«Дуже сподіваємося, що вже наступного року на саміті НАТО ми зможемо прийняти політичне рішення щодо запрошення України до участі в НАТО», – наголосила Дайга Мієріня.

На завершення Спікерка Саейми запевнила, що Латвія підтримує Україну на всіх рівнях у боротьбі проти російської агресії та буде послідовно продовжувати це робити. «Тому організація Саміту – це ще одна частина підтримки Латвією України. Під час Саміту ми плануємо обговорити питання притягнення до відповідальності всіх тих, хто здійснював злочини, те, як можна посилити санкційну політику для того, щоб обмежити ресурси росії для ведення війни», – наголосила Дайга Мієріня.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Павліченко взяла участь у форумі «Протидія дискримінації та злочинам на ґрунті ненавис...

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і семеро поранених за добу – наслідки російських ударів по мирних жителях Донеччи...

Прочитайте повну статтю

Внаслідок обстрілів Харківщини є загиблі та поранені

Прочитайте повну статтю

Полювання на осіннього красеня: спінінгова риболовля на головня

Прочитайте повну статтю

Про перешкоди на шляху передачі меліоративних систем організаціям водокористувачів

Прочитайте повну статтю

Компенсація за знищену нерухомість: процедуру поновлення розгляду заяв уточнять

Прочитайте повну статтю

Круглий стіл» у Вінниці

Прочитайте повну статтю

Про результати роботи «гарячої лінії» Міграційної служби Житомирської області за 9 місяців 2024...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь