Голова Верховної Ради України виступив під час брифінгу «Війна, демократія та парламент: Україна 2024»


Липень 09
09:00 2024

Напередодні Саміту голів парламентів держав-членів НАТО, який проходитиме 09 липня цього року у Вашингтоні (США), Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у брифінгу: «Війна, демократія та парламент: Україна 2024», організований USAID.

Свій виступ  Руслан Стефанчук розпочав з того, що поінформував учасників брифінгу про нелюдський злочин, який здійснила росія, атакувавши ракетами дитячу лікарню у місті Києві.

Спікер українського Парламенту наголосив, що з цієї страшної біди усі мають зробити тверді висновки: перший – росія продовжує свою криваву, нічим не виправдану війну проти України. І другий, українці продемонстрували всьому світу солідарність. «Сотні людей стали живим ланцюгом і розбирали завали. І мені б хотілось,  щоб цей приклад сьогодні звучав у світі якомога гучніше. І кожен, хто стоїть поруч з Україною, також передавав цю «цеглину» з рук в руки для України, для нашої боротьби», — зазначив він.

«І як стояли у черзі авто з водою для постраждалих біля дитячої лікарні, — сказав Руслан Стефанчук, я б хотів, щоб черги таких самих авто з допомогою для України, стояли на кордоні з нашою державою».

Говорячи про очікування від ювілейного Саміту глав держав і урядів країн-членів НАТО, очільник українського Парламенту заявив, що наша держава очікує чітких політичних сигналів і рішень, які наблизять Україну до Альянсу.

«Я думаю, що результатом Саміту НАТО має бути розширення безпекових гарантій для України, а також зміцнення нашої обороноздатності. Ми хочемо, як сказав Президент України Володимир Зеленський, щоб цей саміт був успішним і для союзників, і для України», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Це цілком виправдані сподівання, — зазначив Спікер українського Парламенту, адже з першого дня війни український Парламент працює як єдине ціле. Разом з українським народом парламентарі роблять все для того, щоб єдиний законодавчий орган держави повноцінно виконував свої функції: приймав рішення для забезпечення ЗСУ усім необхідним; продовжував реформи, які є вкрай необхідними на шляху України до НАТО і ЄС; щоб парламентський контроль забезпечував прозорість використання всієї тієї допомоги, яку ми отримуємо від наших партнерів і друзів.

Голова Верховної Ради України висловив подяку американському народу за щедру військову, фінансову та гуманітарну допомогу, особливо за ухвалення у квітні цього року пакету допомоги Україні на суму понад 60 млрд доларів США. «Для нашої держави це має вирішальне значення. Для нас — це питання виживання української нації», — наголосив він.

Водночас Руслан Стефанчук підкреслив, що для ефективного захисту Україна має мати можливість атакувати ті цілі, з яких завдаються удари по Україні і її мирних мешканцях. Він наголосив, що існує нагальна потреба зняти будь-які обмеження на використання тієї зброї, яку отримує Україна. Є життєво необхідними стабільні і прогнозовані поставки зброї, боєприпасів для систем ППО, з тим, щоб ефективно протидіяти загрозі з неба: а це літаки F-16, навчання наших пілотів, необхідне обладнання до цих літаків. «Це те, з чим я приїхав, щоб сказати після слів “дякую”, слово “прошу”. Прошу допомогти Україні вистояти у цій війні», — сказав Спікер українського Парламенту.

Окремо Голова Верховної Ради України зупинився на необхідності посилення санкцій проти російської федерації: «Буду відвертим. Ми інколи жартуємо з колегами, що ми не хочемо чекати наступного пакету санкцій, як нової версії айфону. Нам не потрібні санкції 14, 14 про, 14 макс про. Усьому цивілізованому світу потрібні такі санкції, які змусять росію відчути економічний шок від цієї війни. І врешті решт змусити її припинити цю війну».

Насамкінець Голова Верховної Ради України подякував США за лідерську підтримку прагнень України до сталого і справедливого миру.

«Нам не потрібен мир за будь-яку ціну. Тому, що мир в обмін на території — це не мир, це анексія. Мир в обмін на наших людей — це не мир, це рабство. Мир в обмін на суверенітет України — це не мир, це повна підданість під інтереси рф. Нам потрібен чіткий зрозумілий мир, який базується на формулі миру Президента України Володимира Зеленського. Тому, що це справедливий мир і це сталий мир. Саме тому я буду дуже вдячний за поширення цих ідей консолідації навколо результатів глобального саміту миру та формулі миру нашого Президента та розширення підписантів комюніке», — заявив Руслан Стефанчук.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь