Іванна Климпуш-Цинцадзе: "У новому бюджеті ЄС потрібен додатковий фінансовий інструмент для підтримки України"


Вересень 30
12:03 2024

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із новим очільником Комітету у справах ЄС Парламенту Швеції Еріком Оттосоном. Це була перша офіційна міжнародна зустріч пана Оттосона на цій посаді. Він підкреслив, символічність цієї зустрічі з керівником євроінтеграційного Комітету саме України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Швеції за віддану, сталу підтримку України. Нещодавно тамтешній парламент підтримав великий пакет військової допомоги Україні на понад 440 млн доларів. Це, зокрема, зенітно-ракетні комплекси RBS70, гранатомети, боєприпаси, протитанкові міни та інше обладнання. Також країна планує виділити додаткові кошти на закупівлю дронів. Від початку повномасштабного вторгнення росії це вже 17-й пакет військової допомоги Швеції Україні. Також Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Швеції за підтримку енергетичної системи України. Масштаби цієї допомоги є рекордними в Європі. Станом на вересень цього року Швеція посідає перше місце у світі за кількістю постачань енергообладнання Україні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Ерік Оттосон обговорили підтримку Швецією євроінтеграційного та євроатлантичного шляху України. «Швеція - країна, в якій майже 97% громадян підтримують допомогу Україні. Це такий особливий, унікальний випадок у всьому світі, не тільки у Європі. Ми це дуже цінуємо і розуміємо наскільки це важливо», - сказала голова Комітету.

На зустрічі ішлося і про подальшу підтримку у проведенні реформ, які Україна має реалізувати у процесі європейської інтеграції. «Також ми говорили про необхідність спільного бачення перемоги України у цій війні, про необхідність пошуку шляху, щоби Україна найближчим часом могла розраховувати на запрошення до НАТО. Ми розраховуємо на підтримку Швеції, як нового члена Альянсу», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Йшлося і про внутрішні реформи в Європейському Союзі. «Є розуміння в колег, що реформи всередині ЄС потрібні, незважаючи на процес розширення. Є усвідомлення, що треба максимально швидко знаходити рішення для підвищення конкурентоспроможності Європейського Союзу на глобальній арені, зміцнення геополітичної безпеки і безпекової місії ЄС», - сказала голова Комітету. Сторони погодились, що потрібно напрацьовувати спільне бачення фінансових інструментів, які будуть закладені в новий бюджет Євросоюзу, який набуде чинності із 2028 року. «Потрібно, щоби в цьому новому бюджеті ЄС, окрім базових фінансових інструментів допомоги для всіх країн-кандидаток, був створений також додатковий інструмент для підтримки України - похідний від Ukraine facility, який ЄС затвердив до кінця 2027-го року», - наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона запросила Еріка Оттосона відвідати Україну вже найближчим часом.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Ворожа примусова паспортизація на ТОТ — один із доказів порушення прав людини

Прочитайте повну статтю

Які зміни чекають на водіїв через новий закон про автоцивілку?

Прочитайте повну статтю

Як зареєструвати народження дитини: що потрібно знати батькам

Прочитайте повну статтю

Чергова нічна атака ворога на столичний регіон

Прочитайте повну статтю

Наслідки чегових обстрілів на Сумщині - 9 людей поранено

Прочитайте повну статтю

Двоє людей загинули та троє отримали поранення внаслідок ударів росії по Донеччині

Прочитайте повну статтю

«Якщо навіть ніхто в тебе не вірить – завжди йди вперед»: історія найтитулованішої української...

Прочитайте повну статтю

Завершився чемпіонат України зі спортивної ловлі риби фідером: тріумфували запорізькі спортсмен...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь