Комітет з питань економічного розвитку поділився досвідом застосування методики постзаконодавчого контролю при здійсненні контрольної функції Парламенту


Жовтень 18
18:03 2024

У рамках семінару на тему: «Пост-законодавчий контроль як інструмент оцінки якості законодавства: вивчення досвіду комітетів ВРУ», який відбувся 17 жовтня 2024 року та відповідно до Плану роботи «Проекту "Модельний комітет" Програми USAID РАДА: наступне покоління з Комітетом з питань економічного розвитку» секретаріат Комітету презентував результати проведеного аналізу практики застосування та ефективності впровадження Урядом Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості" та підсумків регулярного моніторингу закупівель з локалізацією через систему Прозоро.

Слід нагадати, що у грудні 2023 року Комітет з питань економічного розвитку спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію із залученням незалежних експертів здійснив збір інформації шляхом опитування, яке проводилося в рамках постзаконодавчого контролю у сфері дотримання вимог наявності місцевої складової (локалізації) в публічних закупівлях. Платформою для опитування було обрано вебзастосунок для адміністрування опитування – Google Forms. Запити на інформацію містили спільний перелік загальних запитань для всіх зацікавлених сторін і таргетовані питання для конкретних цільових груп.

Незважаючи на порівняно невелику вибірку, опитування дозволило зібрати якісну і розгорнуту інформацію про реальний стан імплементації так званого «Закону про локалізацію» з точки зору всіх ключових цільових груп та визначити сучасний стан функціонування механізму локалізації в публічних закупівлях та підготувати необхідні напрацювання щодо його вдосконалення.

За результатами проведеної роботи Комітет з питань економічного розвитку 07 червня 2024 року провів слухання у Комітеті на тему: «Постзаконодавчий контроль у сфері дотримання вимог наявності місцевої складової (локалізації) в публічних закупівлях», на яких обговорили питання контролю за дотриманням законодавства про локалізацію, вдосконалення механізму ведення реєстру виробників товарів з локалізацією та  статус боротьби з шахрайством в реєстрі, а також розширення переліку товарів, на які розповсюджується вимога локалізації.

За підсумками слухань підготовлені та затверджені Рішенням Комітету від 15 липня 2024 року Рекомендації щодо вдосконалення законодавства у сфері локалізації та проведено організаційні заходи з метою  усунення порушень вимог законодавства у публічних закупівлях з локалізацією.

Комітет висловлює вдячність Вестмінстерській фундації за демократію та Програмі USAID «РАДА: наступне покоління» за підтримку, сприяння та допомогу у здійсненні постзаконодавчого контролю і аналізу.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь