У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання» (реєстр. № 12129)


Жовтень 18
21:00 2024

З метою удосконалення засад державної політики у сфері зайнятості населення, врегулювання законодавства у сфері соціального страхування на випадок безробіття Кабінетом Міністрів України подано на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання» (реєстр. № 12129 від 16 жовтня 2024 року).

Заради підтримки конкурентоспроможності на ринку праці деяких категорій осіб, підвищення їх професійного рівня статтею 30 Закону України “Про зайнятість населення” передбачено право на одержання ваучера на навчання шляхом перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Зокрема, право на отримання ваучера мають внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи та особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи. Водночас, вимога щодо відсутності підходящої роботи для внутрішньо переміщених осіб працездатного віку та осіб з інвалідністю обмежує право на отримання ваучера на навчання значній кількості осіб цих категорій.

Слід зазначити, що особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, можуть отримати ваучер протягом трьох років з дня звільнення. Таким чином, наявність такої вимоги обмежує право на отримання ваучера значній кількості осіб цієї категорії.

З метою розширення можливості отримання ваучера для професійного навчання вищезазначених категорій осіб законопроєктом пропонується:

1) надати внутрішньо переміщеним особам працездатного віку та особам з інвалідністю право отримати ваучер на навчання без врахування вимоги щодо відсутності підходящої роботи;

2) надати право на отримання ваучера учасникам бойових дій, визначеним пунктами 19-25 частини першої статті 6, та особам з інвалідністю внаслідок війни, визначеними пунктами 1, 7, 10-16 частини другої статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, незалежно від дня звільнення;

3) надати право на отримання ваучера особам віком старше 35 років;

4) надавати безробітним, які проходить професійне навчання за направленням центру зайнятості, допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації. Розмір та порядок надання допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, умови її повернення визначаються Кабінетом Міністрів України;

5) надати можливість здобуття зареєстрованими безробітними повних або часткових кваліфікацій;

6) розширити перелік видів соціальних послуг, доповнивши його послугою “оцінювання і визнання результатів навчання (зокрема здобутих шляхом неформальної чи інформальної освіти), присвоєння/підтвердження відповідних професійних та часткових професійних кваліфікацій для зареєстрованих безробітних в акредитованих кваліфікаційних центрах за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття”.

Загалом, реалізація положень проєкту акта, на думку авторів, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності на ринку праці деяких категорій громадян та їх подальшому працевлаштуванню, забезпеченню галузей економіки кваліфікованими працівниками.

Наразі проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання» (реєстр. № 12129) опрацьовується у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь