Сенсація

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів у м. Черкаси слухання на тему: "Стратегія та реалізація ветеранської політики в Україні"


Жовтень 25
18:04 2024

Учасники слухань обговорили державну стратегію підтримки ветеранів, виявили проблемні питання з метою їх подальшого вирішення.

Ініціатором події виступив Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко, який розпочав захід із хвилини мовчання на згадку всіх, хто поклав своє життя заради України.

«На цьому заході ми обговоримо питання стратегії державної ветеранської політики та шляхи її реалізації, яка в умовах повномасштабного вторгнення в Україну є одним із пріоритетів держави. У зв’язку з війною на сході України та повномасштабним вторгненням в 2022 році, питання ветеранської політики стало надзвичайно актуальним. Сучасна держава прагне створити систему підтримки ветеранів, яка ґрунтується на принципах ветеранського лідерства та активного залучення самих ветеранів до процесу ухвалення рішень. Під державною ветеранською політикою слід розуміти стабільну, організовану, цілеспрямовану діяльність органів державної влади і місцевого самоврядування щодо задоволення інтересів і потреб окремої соціальної групи – ветеранів війни, а також членів сімей ветеранів. Для реалізації політики використовуються правові, економічні, адміністративні методи впливу на суспільні відносини з державної підтримки зазначеної категорії осіб із застосуванням ресурсів, що є в розпорядженні держави. Важливими аспектами також є правова допомога, житлове забезпечення та пенсійне забезпечення, що дозволяють ветеранам відчувати себе захищеними в соціальному та економічному плані. Комплексна підтримка ветеранів передбачає створення і забезпечення функціонування мережі ветеранських просторів – багатофункціональних закладів для ветеранів та членів їхніх сімей для їх реінтеграції, інформаційно-консультаційної підтримки, організації заходів їх реабілітації тощо», – зауважив Анатолій Остапенко.

Також до вітального слова доєдналися народний депутат України, член Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Олег Арсенюк та Голова Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Табурець.

Президент України Володимир Зеленський своїм Указом № 512/2024 «Про невідкладні заходи щодо підтримки ветеранів війни, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України» доручив Міністерству у справах ветеранів України розробити та затвердити Стратегію ветеранської політики на період до 2030 року та план заходів щодо її реалізації. Це соціальна політики для ветеранів війни. Стратегія має визначати ціль цієї політики. «Наразі Міністерством напрацьований проєкт Стратегії, який в подальшому буде винесений на обговорення», – наголосив заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько.

«Міністерством охорони здоров’я України на наступний 2025 рік бюджетний рік запланована окрема бюджетна програма для ветеранів. З початку повномасштабного вторгнення міністерством охорони здоров’я в кожній кластерній та надкластерній лікарнях створено реабілітаційні відділення для ветеранів, які повертаються з фронту з пораненнями. Окрема увага в цьому році була приділена програмі зубопротезування та зуболікування ветеранів», – зауважив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Порхун.

Сергій Позняк - Голова Асоціації підприємців ветеранів АТО наголосив на необхідності розвитку ветеранського підприємництва. і закликав парламентарів прийняти проєкт Закону про ветеранське підприємництво, реєстр. № 10258 від 13.11.2023 року.

Сергій Тимофєєв – заступник Міністра молоді та спорту України зауважив, що напрямки у підходах до залучення ветеранів до спорту: нормативно-правова база, розвиток мережі спортивних клубів, покращення кадрового потенціалу та приклад самих ветеранів.

Сергій Кучеренко - заступник директора Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України зауважив, наразі основним напрямом роботи міністерства є залучення громадян до військової служби. що пенсійне забезпечення звільнених військовослужбовців – це найголовніше Також створені служби соціального супроводу у військових частинах. Міноборони працює над тим, щоб ветерани залишалися на військовій службі в тилу.

Наталія Кравченко - перший заступник Голови Черкаської обласної державної адміністрації розповіла про реалізацію ветеранської політики на Черкащині. Наразі працює 64 «єдиних вікна» для надання послуг ветеранів. Область приділяє належну увагу питанням реабілітації ветеранів, навчанню та вшануванню пам’яті полеглих.

Черепанова Софія - заступник Голови Всеукраїнської профспілки захисників України, спортсменів та працівників сфер наголосила на проблемі відсутності власного житла у ветеранів і це є нагальною проблемою для багатьох ветеранів. Також ветеранам потрібна психологічна реабілітація разом з членами сім’ї. При цьому необхідним є комплексне вирішення проблеми працевлаштування.

Віталій Музиченко-Голова фонду осіб з інвалідності наголосив на необхідності проведення якісної реабілітації та забезпечення якісними допоміжними засобами реабілітації всіх ветеранів.

Дарія Марчак - перший заступник Міністра соціальної політики України наголосила на психологічній реабілітації ветеранів та членів їх сімей. «Надання якісної соціальної підтримки ветеранів є головним завданням Міністерства соціальної політики України. Також є несправедливим пенсійне забезпечення ветеранів», – зазначила Дарія Марчак.

Віктор Софілканич - Голова правління БО «Благодійний фонд «Перемоги та відновлення» наголосив на необхідності створення платформи для обміну досвідом між громадськими організаціями.

Вадим Мазніченко - член ГО «Об’єднання родин Захисників України», учасник бойових дій, ветеран війни зауважив на необхідності розвитку медичної системи в реабілітаційному та протезиційному напрямках, створення в кожній області центру протезування.

За результатами обговорення народний депутат України, голова підкомітету Анатолій Остапенко наголосив на необхідності надання органам державної влади та місцевого самоврядування всебічної підтримки родинам загиблих Захисників та Захисниць, щоб вони своєчасно і у повному обсязі змогли реалізувати своє право на відповідні пільги та соціальні гарантії.

Заслухавши виступи учасників слухань у Комітеті, Анатолій Остапенко резюмував: «Підсумовуючи сьогоднішні слухання в Комітеті хотілося б ще раз наголосити на важливості теми формування державної ветеранської політики. На даний момент, під час воєнного стану підтримка ветеранів є одним з головних завдань суспільства. Все про що йшлося під час слухань має знайти своє відображення у чинному законодавстві України. Таким чином, за результатами слухань будуть ухвалені Рекомендації, які будуть надіслані всім учасникам слухань для використання в подальшій роботі. Всі надані Вами пропозиції під час нашої дискусії будуть враховані».

Деталі слухань у Комітеті – у відеозаписі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1FSKK3-zx1w

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю

АРМА шукає управителя для ПАТ "Миколаївська аграрна компанія": Оголошення вже на Prozorro

Прочитайте повну статтю

Велика приватизація: анонс аукціону з приватизації санкційного ТОВ «АЕРОК»

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь