Марина Лазебна обговорила з Віце-президентом Європейської комісії з питань демократії та демографії захист прав переміщених з України дітей


Квітень 28
00:21 2022

Міністр соціальної політики України Mарина Лазебна провела зустріч з Віце-президентом Європейської комісії з питань демократії та демографії Дубравкою Шуїцою. Основною темою зустрічі був захист прав та інтересів українських дітей, вимушено переміщених до держав-членів ЄС у пошуку порятунку та прихистку у зв’язку із воєнними діями росії проти України.

Марина Лазебна поінформувала про заходи, які вживаються Урядом України, направлені на розширення співпраці з державами-членами ЄС для евакуації дітей з вразливих категорій та захисту їхніх прав. Забезпечено скоординовану евакуацію більше 10 тисяч дітей з вразливих категорій. Майже 6 900 дітей переміщені за кордон. З них 3647 дітей – з інституційних закладів і 3238 дітей із сімейних форм виховання. Всі діти переміщені разом із супроводжуючими особами.

Після деокупації населених пунктів, у яких російські військові влаштовували безперервні обстріли та звірства, докладаються всі можливі зусилля, аби допомогти виїхати до інших країн дітям, які мають родини, але пережили жахіття війни і потребують психологічної реабілітації та максимально безпечного оточення, елементарних побутових умов, у яких будуть задоволені основні їхні потреби.

На деокупованих територіях, тривають розмінування, підключення основних мереж життєзабезпечення та постачання. Там навкруги зруйновані будинки, сліди бомбардувань – в таких умовах дітям дуже складно відновити психологічний стан.

Серед іноземних держав, які найбільше прийняли наших дітей - Польща, Німеччина, Італія, Австрія, Туреччина, Чехія, Іспанія, Румунія, Нідерланди Франція, Словаччина. Жодна країна не стоїть осторонь і перелік країн, які готові прийняти українських дітей, щодня збільшується.

Разом з Представництвом Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Координаційним штабом з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану створено Моніторингову групу, представники якої вже здійснили візити до Угорщини, Польщі, Німеччини та Італії та проаналізували дотримання соціальних стандартів та прав дітей, відпрацьовували алгоритми реєстрації та контролю переміщення дітей всередині країни-перебування та по території ЄС, порядок ведення консульського обліку, взаємодії державних структур та громадських організацій у сфері захисту прав дітей, процедуру призначення тимчасових законних представників дітей у країнах перебування, ознайомились з умовами перебування евакуйованих з України дітей. На черзі й інші країни ЄС.

Міністр наголосила також на важливості пришвидшення підписання двосторонніх Меморандумів про співпрацю у сфері захисту дітей, що постраждали внаслідок війни в Україні через збройну агресію Російської Федерації, проект якого запропоновано підписати державам – членам ЄС та наразі проходить правову експертизу відповідними структурами Європейської комісії.

Віце-президент Європейської комісії з питань демократії та демографії Дубравка Шуїца поінформувала, що вже 3 травня відбудеться повторне засідання ЄК, на якому буде надана правова оцінка запропонованому документу та винесені відповідні рекомендації.

Також Віце-президент ЄК надала детальну інформацію щодо існуючого законодавства Європейського Союзу та прийнятих Директив, розроблених для захисту прав та інтересів дітей, яких дотримуються всі держави члени, та запевнила, що кожна дитина, яка перебуває на території Європейського Союзу захищена відповідним законодавством, забезпечена найкращими умовами перебування, має гідний догляд та турботу.

Дубравка Шуїца також поінформувала про активну роботу з розроблення та впровадження вже у найближчому майбутньому загальноєвропейської реєстраційної платформи, яка дозволить у режимі реального часу відслідковувати місцезнаходження та пересування в межах ЄС дітей та громадян, які отримали статус тимчасового захисту. Ця платформа дозволить спростити отримання всіх необхідних соціальних гарантій та допомог, забезпечити необхідний захист та швидку реакцію на потреби переміщених українців, незалежно від країни перебування.

Крім того, віце-президент ЄК гарантувала неухильне дотримання державами-членами ЄС вимог Конвенції про захист дітей та співробітництво в галузі міждержавного усиновлення.

Наостанок пані Шуїца висловила особисте захоплення українським народом, який мужньо та непохитно захищає свої права та свободи, а також швидкістю скоординованих дій Президента та Уряду задля членства України в ЄС.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь