МВС та UNFPA нарощує співпрацю щодо ефективного реагування на сексуальне насильство в умовах війни


Травень 13
13:26 2022

Сьогодні, 13 травня, заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко провела зустріч Головою Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надалем.

У зв’язку зі збройною агресією рф на території України, сторони розширюють співпрацю у частині реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною. UNFPA надаватиме допомогу українським правоохоронцям у документуванні сексуальних злочинів, вчинених російськими окупантами, а також постраждалим. 

Катерина Павліченко поінформувала, що в декількох областях України, а саме на Київщині та Сумщині, функціонує спеціалізована поліцейська мобільна група для виявлення та розслідування фактів сексуального насильства проти мирних жителів. Поліцейські спільно з психологами проводять бесіду з цивільним населенням, опрацьовують інформацію про ймовірні випадки зґвалтувань та інших злочинів сексуального характеру, надають психологічну допомогу. Далі такі групи будуть масштабуватися та працювати на інших деокупованих територіях. 

"Особливої актуальності у розрізі воєнних злочинів набувають статеві злочини. Вони є дуже латентними, про них не хочеться говорити та навіть згадувати. Ця рана потребує довгого комплексного лікування. Наше завдання - виявити потерпілих, задокументувати та розслідувати ці злочини, і головне - орієнтувати постраждалих на отримання комплексної допомоги: соціальної, психологічної, реабілітаційної, медичної, юридичної", - наголосила заступниця очільника МВС. 

Своєю чергою, Хайме Надаль розповів, що UNFPA наразі надає соціально-психологічні послуги постраждалим, які пережили насильство, у 12 регіонах України. 

"Фахівці Фонду ООН у галузі народонаселення здійснюють виїзди у віддалені населені пункти і вздовж лінії зіткнення та надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від гендерно зумовленого насильства", - сказав він.

Крім цього, сторони продовжуватимуть роботу щодо протидії домашньому насильству та впровадження засобів електронного контролю за кривдниками.

Департамент комунікації МВС України Фото Андрія Новицького

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь