МВС та UNFPA нарощує співпрацю щодо ефективного реагування на сексуальне насильство в умовах війни


Травень 13
13:26 2022

Сьогодні, 13 травня, заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко провела зустріч Головою Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Хайме Надалем.

У зв’язку зі збройною агресією рф на території України, сторони розширюють співпрацю у частині реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною. UNFPA надаватиме допомогу українським правоохоронцям у документуванні сексуальних злочинів, вчинених російськими окупантами, а також постраждалим. 

Катерина Павліченко поінформувала, що в декількох областях України, а саме на Київщині та Сумщині, функціонує спеціалізована поліцейська мобільна група для виявлення та розслідування фактів сексуального насильства проти мирних жителів. Поліцейські спільно з психологами проводять бесіду з цивільним населенням, опрацьовують інформацію про ймовірні випадки зґвалтувань та інших злочинів сексуального характеру, надають психологічну допомогу. Далі такі групи будуть масштабуватися та працювати на інших деокупованих територіях. 

"Особливої актуальності у розрізі воєнних злочинів набувають статеві злочини. Вони є дуже латентними, про них не хочеться говорити та навіть згадувати. Ця рана потребує довгого комплексного лікування. Наше завдання - виявити потерпілих, задокументувати та розслідувати ці злочини, і головне - орієнтувати постраждалих на отримання комплексної допомоги: соціальної, психологічної, реабілітаційної, медичної, юридичної", - наголосила заступниця очільника МВС. 

Своєю чергою, Хайме Надаль розповів, що UNFPA наразі надає соціально-психологічні послуги постраждалим, які пережили насильство, у 12 регіонах України. 

"Фахівці Фонду ООН у галузі народонаселення здійснюють виїзди у віддалені населені пункти і вздовж лінії зіткнення та надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від гендерно зумовленого насильства", - сказав він.

Крім цього, сторони продовжуватимуть роботу щодо протидії домашньому насильству та впровадження засобів електронного контролю за кривдниками.

Департамент комунікації МВС України Фото Андрія Новицького

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь