«Потрібно забезпечувати стійкість роботи»


Травень 24
00:31 2022

Анатолій Хромов в інтерв’ю, опублікованому на порталі Public Administration Reform, інформував про зміни останніх двох місяців, втрати архівів внаслідок бойових дій та евакуацію у безпечні місця, можливість залучення нових людей на роботу до Державної архівної служби України та архівних установ, активізацію роботи, не зважаючи на впровадження воєнного стану та перспективи оцифрування документів Національного архівного фонду України та їх удоступнення в режимі онлайн.

«Зміни відбулись кардинальні», наголошує очільник Укрдержархіву. Від початку війни ми не виконуємо запити громадян держави-агресора та громадян білорусі. Через об’єктивні обставини на робочих місцях залишилася третина працівників, більшість працює віддалено. Архівні установи взяті під охорону Національної гвардії, тому що це питання збереження нашої культурної спадщини. Державні архіви Донецької та Луганської областей, які діяли на підконтрольній території України впродовж 2014–2022 років, фактично повністю евакуйовані в інші місця. Ведеться робота з евакуації зі сходу інших колекцій.

«Практика війни показала, що в Україні немає безпечних регіонів» , зауважує Анатолій Хромов. Кожна область обстрілюється, «тому ми дуже обережно визначилися коли і що можна вивозити. … не завжди евакуація рятує».

Приємно, що нас підтримує архівна міжнародна спільнота. Міжнародна рада архівів проголосувала про припинення членства в організації архівних установ росії та білорусі, у хмарних сховищах іноземних партнерів вже зберігаються цифрові копії українських архівів, продовжують надходити численні листи з пропозиціями допомоги.

«Не хочу хвалитися, але за два роки поки я очолюю архівну службу, у нас темпи оцифрування зросли майже на 500 відсотків», говорить він, та акцентує увагу на тому, що «сканування нічого не дає без репрезентації онлайн». Оцифровані копії мають бути доступними онлайн.

Повний текст доступний за посиланням: https://par.in.ua/en/information/publications/85

Довідково: портал Public Administration Reform, це ресурс на якому зібрані матеріали з питань реформування державного управління в Україні згідно з Європейськими принципами та відповідно до потреб суспільства, а також створено сприятливі умови для врахування думки громадськості в умовах реалізації галузевих реформ, що є запорукою успішного демократичного розвитку країни.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь