Презентовано онлайн доступ до архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму


Грудень 14
18:15 2021

Сьогодні в Укрінформі очільником Державної архівної служби України Анатолієм Хромовим було презентовано онлайн доступ до 30 справ архівних документів репресивних органів та жертв комуністичного тоталітарного режиму в Криму в 1920-х – на початку 1940-х років з фонду 6 (Р) «Фонд кримінальних справ. Припинений» Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Анатолій Хромов, презентуючи новий сегмент електронного ресурсу «Архіви України», розміщений на офіційному вебпорталі Укрдержархіву, зазначив, що Україна є лідером серед архівних служб інших держав в доступі до документів репресивних органів тоталітарного комуністичного режиму. Він відмітив, що показником розвинутої держави є забезпечення всебічного доступу до архівної ретроспективної інформації. Голова Державної архівної служби зауважив, що інформація буде цікавою насамперед для мешканців АР Крим, для відновлення прав кримців – родичів жертв репресій тоталітарного режиму в ХХ столітті.

Про роботу в напрямку оцифрування документів Галузевого архіву Служби безпеки України та зміст документів, що презентуються, поінформували т.в.о. директора архіву Віталій Литвиненко та науковий співробітник архіву В’ячеслав Василенко.

Доброю традицією стала участь у заході молоді, а саме студентів Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, що навчаються за спеціальністю 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа».Це – перший етап започаткованого Укрдержархівом проєкту, що поповнюватиметься документами з фондів Галузевого державного архіву Служби безпеки України – буде оцифровано ще 76 справ (близько 19 тис. аркушів), а це тисячі імен репресованих та їхніх фото, протоколи засідань органів НКВС Криму за 1920–1940 роки та виконання вироків.

З презентацією можна ознайомитися за посиланням.

Посилання на ресурс.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Прикордонники бригади «Помста» прибирають шкідників у лісах на Харківщині

Прочитайте повну статтю

За сьогодні команда Фонду державного майна України провела 3 приватизаційні аукціони на суму по...

Прочитайте повну статтю

До уваги користувачів Єдиної державної електронної cистеми управління галуззю рибного господарс...

Прочитайте повну статтю

«Пакунок Герою»: у Львові прикордонники провели акцію в підтримку побратимів

Прочитайте повну статтю

Прикордонники Мукачівського загону вибороли першість в обласній «Динаміаді»

Прочитайте повну статтю

Прикордонна бригада «Гарт» накриває вогнем позиції окупантів на Вовчанському напрямку

Прочитайте повну статтю

 Партію ноутбуків Apple виявили митники у рейсовому автобусі

Прочитайте повну статтю

У «Краківці» прикордонники виявили «передачу» на 3 млн гривень

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь