Риба нерестує – життя триває, – Держрибагентство


Травень 06
17:47 2022

Вже другий місяць поспіль у риб триває відповідальний період життя – нерест.

На початку квітня розпочався нерест щуки, окуня, судака, плітки, а також зафіксовано підхід плідників ляща. На Дніпропетровщині на прогрітих ділянках водойм спостерігалися поодинокі виходи карася сріблястого до нерестовищ.

У квітні температура води у водоймах становила в середньому 9,80С, вміст розчиненого у воді кисню перебував у межах рибогосподарських норм. Спостерігались незначні коливання рівнів води у водоймах Одеської та Чернівецької областей.

Для покращення умов відтворення водних біоресурсів рибоохоронцями встановлювалися штучні нерестовища. Такі рибоводно-меліоративні роботи проводилися працівниками Вінницького, Одеського та Кіровоградського рибоохоронних патрулів із залученням користувачів водних біоресурсів та громадськості. У квітні встановлено понад тисячу нерестових гнізд. У травні Чернівецькі рибпатрульні на Дністровському водосховищі встановили ще майже сотню штучних нерестовищ, оскільки навесні тут може істотно коливатися рівень води і відкладена на мілководді поблизу берега ікра може обсихати і гинути.

«Від вдалого нересту залежить майбутнє наших рибних популяцій. Ми моніторимо стан водних біоресурсів та середовище їх існування під час нересту та докладаємо максимум зусиль для того, аби наша іхтіофауна мала всі шанси нормально віднерестувати.

Нерестові гнізда, які щорічно встановлюються на водоймах, цьогоріч також були встановлені у тих місцях водойм, де є реальна загроза гибелі ікри. Водночас в умовах війни не для всіх водойм встановлення таких гнізд є безпечним заходом для рибоохоронців, тому на водних об’єктах областей, де тривають, чи тривали бойові дії, штучні нерестовища не встановлювалися. Там, де дозволяла безпекова ситуація, гнізда були встановлені та триває їх підтримання у належному стані. Разом з тим, наприклад, на Волині, Сумщині, Чернігівщині та Київщині цьогоріч спостерігається вихід води на заплаву річок, відповідно риба має доступ до додаткових збільшених площ природних нерестовищ. Це є гарним природним фактором і не потрібно встановлювати додаткові штучні нерестовища», - зазначає Голова Держрибагентства Артем Ріпенко.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь