У м. Івано-Франківськ відбувся IV Форум "Ветерани – шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів"


Жовтень 18
18:04 2024

Дводенний Форум було організовано Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно з Міністерством у справах ветеранів України, Міжфракційним депутатським об’єднанням «Реабілітаційні сили України» за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління» та у співпраці з Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією, Івано-Франківською міською радою.

Форум зібрав народних депутатів, представників виконавчої влади, ветеранських організацій, університетів і громадських ініціатив для вироблення комплексного підходу до реабілітації та підтримки ветеранів. Захід об’єднав понад 200 учасників, зокрема представників іноземних держав. Це вже четвертий масштабний ветеранський Форум, організований Комітетом у 2024 році. Основною метою форуму є вдосконалення державної ветеранської політики.

Учасники Форуму обговорили державні стратегії підтримки ветеранів, розглянули кращі ветеранські кейси в громадах, виявили проблеми та бар’єри очима громад та ветеранів з метою їх подальшого вирішення.

Ініціатором події традиційно виступив член Комітету Тарас Тарасенко, який розпочав захід із гімну і хвилини мовчання на честь загиблих Захисників та Захисниць України.

Міністр у справах ветеранів Наталія Калмикова у своєму виступі наголосила, що основний тягар при поверненні ветерана додому несе громада. Повага та шана ветерана є завданням кожного і кожної на місцях.

Також до вітального слова доєдналися Людмила Сірко-заступник Голови Івано-Франківської державної адміністрації, Руслан Марцінків-мер міста Івано-Франківськ, Вісвальдас Кульбокас-Апостольський Нунцій в Україні, Андрій Шевченко – радник Програми USAID «Рада: наступне покоління».

У межах дискусійних платформ форуму обговорювались найважливіші питання, зокрема:

- права ветеранів: покращення соціального захисту та забезпечення належних умов для життя;

-медична та психологічна реабілітація: доступ до якісної медичної допомоги та психологічна підтримка для адаптації після бойових дій;

-соціальна та професійна адаптація: сприяння у працевлаштуванні, розвиток навичок, необхідних для повернення до цивільного життя;

-підтримка сімей загиблих, зниклих безвісти та полонених військовослужбовців: розробка механізмів допомоги родинам, які втратили близьких або потребують додаткової підтримки.

Учасниками дискусійних платформ було акцентовано увагу на дотриманні прав ветеранів та ветеранок війни, розвитку системи їх соціального захисту, медичного забезпечення, психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації.

«Захід був присвячений питанням захисту прав ветеранів, їх медичної та психологічної реабілітації, а також сприянню професійній адаптації. Особливу увагу приділили забезпеченню гідних умов для життя ветеранів, наданню доступу до якісної медичної допомоги та працевлаштуванню», - зазначила народний депутат України Ірина Констанкевич та наголосила на необхідності всебічної підтримки кожного ветерана, незалежно від місця проживання чи соціального статусу. Одним із базових елементів цієї підтримки є створення умов для якісної медичної допомоги та психологічної підтримки.

Серед інших важливих тем форуму – розвиток механізмів допомоги для родин, що втратили близьких або потребують додаткової соціальної та психологічної підтримки.

 Під час обміну думками у воркшопах обговорювалися потреби членів сімей ветеранів та ветеранок, родин зниклих безвісти, полонених та загиблих військовослужбовців і військовослужбовиць. Учасники обмінювалися досвідом та  ефективними практиками  впровадження державної політики підтримки ветеранів та ветеранок на рівні територіальних громад.

Один з воркшопів став платформою для обговорення питань, пов’язаних з освітньою перекваліфікацією, самоосвітою, соціальною адаптацією ветеранів. У першій панельній дискусії обговорювали успішні практики підтримки ветеранів, зокрема ті, які функціонують в університетах.

У другій панельній дискусії учасники обговорювали форми і способи меморіалізації боротьби українського народу та вшанування пам’яті полеглих на рівні держави та громади.

Другий день форуму був присвячений обговоренню глибоких психологічних травм війни та способів їхнього подолання.

Модератором воркшопу «Травма війни-психологія відновлення» була народний депутат України, Голова підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України з 2014 року Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Тетяна Циба. Під час дискусії обговорювалися питання, які є нагальними під час війни, зокрема: травма війни та її наслідки для ветерана та його родини, психологічна підтримка ветеранів як напрям реабілітації та інше.

Також проходили воркшопи «Економічна незалежність ветеранів», де обговорювалися передумови для повернення ветеранів до мирного життя та праця по найму, самозайнятість і підприємництво та воркшоп «Ветеранські простори», присвячений способам підвищення ефективності діяльності ветеранських просторів, модератором якого був народний депутат України, член Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Тарас Тарасенко.

Важливим аспектом є залучення громади та соціальних партнерів до реалізації державної політики щодо реабілітації ветеранів, підтримки їх сімей, а також формування спільної стратегії на рівні місцевих громад.

Було розроблено пропозиції для врахування при розробленні і затвердженні державної політики реінтеграції ветеранів та ветеранок, а також підтримки їх сімей, родин зниклих безвісти, полонених та загиблих військовослужбовців і військовослужбовиць.

Підсумки форуму підкреслили необхідність системного підходу до підтримки ветеранів через об’єднання державних і громадських зусиль. Такі форуми є важливими для налагодження постійного діалогу між різними сторонами, які можуть спільно працювати над вирішенням питань, пов’язаних з адаптацією та реінтеграцією захисників України.

Переглянути відеозапис першого дня Форуму можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pQM5cEn-87Y

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

«Росія неодмінно відповість за жахливі злочини в Україні», – заступниця Держсекретаря США Узра...

Прочитайте повну статтю

Українці подали через Єдиний реєстр зброї вже майже 476 тисяч заяв на отримання різних видів до...

Прочитайте повну статтю

Олександр Корнієнко: Маємо вибудовувати механізми, щоб представники на місцях ставали більш спр...

Прочитайте повну статтю

Відбувся практичний семінар на тему: «Постзаконодавчий контроль як інструмент оцінки якості зак...

Прочитайте повну статтю

Відбулась презентація дослідження «Статус депутатів місцевих рад»

Прочитайте повну статтю

У Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких закон...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко зустрівся із Віце-Прем’єр-Міністром, Міністром внутрішніх справ Румунії Кетеліном...

Прочитайте повну статтю

«Підписано Угоду про співробітництво у галузі запобігання, обмеження та пом’якшення наслідків н...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь