Управління водними ресурсами в умовах змін клімату і зростаючого дефіциту води. Досвід Ізраїлю


Листопад 12
09:01 2021

Фахівці Державного агентства водних ресурсів України взяли участь у міжнародній онлайн-конференції «Управління водними ресурсами в умовах змін клімату і зростаючого дефіциту води».

Про ізраїльський досвід вирішення проблеми нестачі води розповів учасникам конференції Яков Лівшиц, директор департаменту гідрогеології, управління водних ресурсів Ізраїлю.

За словами спікера, враховуючи кліматичні та природні особливості регіону, в Ізраїлі завжди існувала проблема дефіциту води, а тому і питання ефективного управління та раціонального використання водних ресурсів стояло особливо гостро.

Яков Лівшиц розповів, що основна більшість відновлюваних водних ресурсів зосереджена у північній частині країни, в той час, коли на півдні показник відновлюваності майже вдесятеро менший. Відповідно виникає потреба зв’язати всі райони в єдину систему водопостачання.

Серед основних заходів для розв’язання проблеми нестачі води в умовах несприятливого клімату спікер виділив створення додаткових джерел водопостачання: опріснення морської води та використання очищених стічних вод. До слова, в Ізраїлі показник останнього становить 86%.

Основним споживачем води в країні є сільське господарство, – 53% від загального споживання, – що зумовлює впровадження інтенсивної системи меліорації. В Ізраїлі це вирішили таким чином: використовувати в сільському господарстві воду, непридатну для питного водопостачання. Загалом для зрошення використовуються якісно очищені стічні води.

Наостанок спікер зазначив, що споживання води на душу населення в Ізраїлі майже в 10 разів менше ніж, наприклад, в США. Не останню роль в цьому відіграє просвітницька робота серед молоді. Надзвичайно важливо виховувати бережливе ставлення до води ще з малого віку й закладати чітке розуміння того, що водні ресурси є вичерпними і їх потрібно берегти. 

Попередня

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь