Хвороби риб та гідробіонтів


Червень 11
12:14 2024

Інфекційні хвороби риб – гостра проблема у галузі рибництва нашої держави. Риба і рибопродукти належать до основних продуктів харчування людей, тому необхідність розробки ефективних методів та заходів лікування і профілактики їх хвороб постійно зростає.

З цією метою у Полтаві за участі фахівців Полтавського рибоохоронного патруля Держрибагентства, Держпродспоживслужби, представників наукових, науково-педагогічних установ та виробничих підприємств проведено всеукраїнський семінар на тему: «Хвороби риб та гідробіонтів».

Протягом заходу своїми знаннями ділилися кваліфіковані і фахові спікери – відомі науковці України. Під час зустрічі, серед іншого, розглянуто хвороби риб: опісторхоз, інфекційний гематопоетичний некроз, анізакідоз та інші.

Водночас у фокусі уваги були питання профілактики та лікування лососевих видів риб за індустріального вирощування, особливості проведення ветеринарно-санітарної експертизи риби тощо.

У ході семінару начальницею Полтавського рибоохоронного патруля Оксаною Кулинич представлено загальну інформацію щодо структурних показників іхтіофауни Кременчуцького та Кам’янського водосховищ, як основи для оцінки наслідків та прогнозування ризиків поширення епізоотій.

Так, промислові іхтіокомплекси цих водойм включають близько 20 видів риб. Зокрема, на Кременчуцькому водосховищі найбільші кількісні показники розрахункового промислового запасу на 2024 рік характерні для придонних бентофагів, а саме: карася сріблястого (27,9 кг/га), ляща (23,3 кг/га) та плітки (19,9 кг/га). Серед хижих видів найбільш чисельним є судак. Разом з тим зоопланктофаги представлені здебільшого тюлькою, синцем (біомаса якого в останні роки суттєво збільшилась) та вселеними рослиноїдними рибами, на частку яких припадає 5-10% загального промислового запасу.

За даними локальних досліджень Інституту рибного господарства НААН України у представників іхтіофауни Кременчуцького та Кам’янського водосховищ відмічались наступні хвороби: аеромоноз та псевдомоноз коропових, іхтіофтіріоз, триходиноз, дактилогіроз, гіродактильоз (переважно коропові), каріофільоз, кавіоз (частіше коропові), ботріоцефальоз (коропові та хижі види риб), лігульоз (коропові), диплостомоз, постодиплостомоз (коропові), еустронгілідоз (окунь, судак, сом, бички), філометроідоз (короп, карась), лернеоз (коропові), аргульоз.

Особливо негативний вплив на умови рибогосподарського використання водосховищ спричиняє еустронгілідоз, який уражає до 100% окуня та лігульоз, спалахи якого періодично спостерігається серед ляща.

За результатами семінару, здобуті знання та досвід будуть використані фахівцями у подальшій роботі і сприятимуть впровадженню сучасних та ефективних методів боротьби з інфекційними хворобами риб.

Детальніше з найпоширенішими захворюваннями риб можна ознайомитися за посиланням.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Екстремальна евакуація з Красногорівки: «Білі янголи» врятували трьох людей

Прочитайте повну статтю

Понад 700 тис. екз. молоді риб випущено у водойми країни від початку року

Прочитайте повну статтю

Японія продовжує підтримувати Україну: Держрибагентство отримало нову партію екскаваторів KOMAT...

Прочитайте повну статтю

Заступник Голови АРМА оглянув арештований актив у Запоріжжі

Прочитайте повну статтю

Підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон, ймовірно, готувався до скоєння інших злочинів

Прочитайте повну статтю

Українська делегація взяла участь у конференції з питань шкільної безпеки NASRO-2024

Прочитайте повну статтю

Уряд прийняв постанову про електронну інформаційну систему обліку канабісу

Прочитайте повну статтю

Нацполіція за участі Держлікслужби перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків рос...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь