Які перспективи для України відкриває підписання Меморандуму про стратегічне партнерство із ЄС у сфері відновлюваних газів?


Березень 09
12:23 2023

Потенціал співпраці України та ЄС у сфері виробництва біометану і водню окреслив Голова Держенергоефективності Валерій Безус у своїй статті на сайті «Energy Club».

«Започаткування партнерства з ЄС у сфері відновлюваних газів – вагома подія, яка дасть суттєвий поштовх у нашому спільному русі щодо розбудови сталої енергетичної системи, забезпечення енергетичної безпеки, відновлення та розвитку декарбонізованої економіки», - пояснив Валерій Безус.

На сьогодні енергетична політика ЄС направлена на диверсифікацію джерел енергопостачання та побудову довготривалих партнерських відносин, у т.ч. у сфері біометану та водню. Це пояснюється й високими цілями, встановленими планом REPowerEU, зокрема:

«Прагнучи налагодити партнерство у питаннях біометану та водню, у січні 2023 року відбулась низка зустрічей Президента України, Прем'єр-міністра, Міністра енергетики та власне за моєї участі як Голови Держенергоефективності з віцепрезидентом Єврокомісії з питань Європейської “зеленої” угоди Франсом Тіммермансом», - розповів Валерій Безус.

На початку лютого 2023 року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уклали довгоочікуваний меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів.

Виконання положень Меморандуму передбачає тісну співпрацю у сфері виробництва, транспортування, зберігання та використання відновлюваних газів: біометану, водню, його похідних, інших синтетичних газів. Спектр завдань широкий: оцінка прогнозів щодо попиту на відновлювані гази, розробка регуляторного поля, гармонізація сертифікаційних документів відповідно до вимог ЄС, розвиток інфраструктури, запровадження фінансових інструментів тощо.

Україна, своєю чергою, не гаючи часу, здійснила низку вагомих кроків для розбудови сфери відновлюваних газів. За участю Держенергоефективності впроваджено законодавче підґрунтя для розвитку ринку біометану та підготовлено проект Стратегії розвитку водневої енергетики України на період до 2030 року.

Дізнавайтеся деталі розвитку сфери відновлюваних газів у статті: https://iclub.energy/blog/valeriybezus/tpost/ozj3igsbi1-yak-perspektivi-dlya-ukrani-vdkriva-pdpi

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь