Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко виступив на засіданні ПАРЄ із доповіддю на тему: "Деінституалізація осіб з інвалідністю"


Квітень 28
16:27 2022

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, голова ТСК із розслідування випадків порушення прав дитини під час реформування системи закладів інституційного догляду Павло Сушко від імені політичної групи Європейських консерваторів EC/DA виступив на засіданні ПАРЄ  з доповіддю на тему: «Деінституалізація осіб з інвалідністю».

«Парламентська асамблея Ради Європи продовжує свою роботу. Як  член делегації українського парламенту в ПАРЄ долучився до її роботи онлайн. Цією проблематикою займався ще до війни, оскільки в Україні реформа ДІ пішла неправильним шляхом і поставила під загрозу знищення спеціальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами», - повідомив депутат на своїй сторінці. 

Павло Сушко зазначив, що у зв’язку із воєнною агресією росії  виправляти та впроваджувати реформу стане ще складніше. В умовах війни змістилися пріоритети:  потрібно забезпечити людям з інвалідністю безпеку перебування і належний догляд. Це, за його словами, головне.

«Безумовно ДІ важлива. Але її впровадження також буде з урахуванням ресурсів держави. Повернемося до цієї теми вже після нашої перемоги. А поки окреслив для зарубіжних колег наше бачення щодо цієї сфери», - написав депутат.

Під час виступу Павло Сушко звернув увагу колег на суттєві відмінності у якості та доступності громадських послуг для людей з інвалідністю в різних країнах Європи. Втім, зауважив, на його переконання, Асамблея має необхідні важелі і владу для  урівноваження відмінностей по всій Європі та адаптування політики у цій чутливій сфері.

Також заступник голови Комітету поінформував про світовий досвід щодо деінституалізації, яку назвав «запорукою повноцінного життя людей з інвалідністю».

Так, багато європейських країн мають стратегії деінституалізації або принаймні вжили заходів у межах ширшої стратегії щодо осіб з інвалідністю.

Наприклад:

 Литва прийняла План дій щодо благополуччя дітей.

 Болгарія реалізувала національну стратегію соціальної інтеграції людей з інвалідністю, ефективно використовуючи кошти ЄС.

 Латвія прагне запровадити поступовий перехід від інституційного догляду до сімейного.

У багатьох європейських країнах заклади продовжують функціонувати.

«Натомість в Україні через надто швидку реформу до переліку закладів, які підлягають ліквідації, потрапили спеціальні школи для дітей з особливими освітніми потребами. У той час, як інклюзивна освіта в Україні не досягла того рівня, щоб стати відповідною альтернативою спеціальній освіті. І, як зазначила доповідач Рейна де Брейн-Веземан з Нідерландів у своїй доповіді, вона поділяє мою стурбованість тим фактом, що заклади в Україні закриваються без попереднього створення альтернатив. Деінституціалізація є правильним і перспективним напрямком, тому ми зобов’язані забезпечити найкращу реалізацію цієї реформи, яка враховує найкращі інтереси дітей та індивідуальні можливості кожної країни», - резюмував Павло Сушко.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь