Захист виборів і налагодження співпраці з Міжнародним інститутом демократії та сприяння виборам


Березень 21
18:14 2023

Голова ЦВК взяв участь в експертному обговоренні та провів важливі зустрічі.

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко взяв участь в експертному круглому столі “Захист виборів”, що відбувся у столиці Швеції місті Стокгольмі. Зокрема, обговорювалися такі теми: “Управління ризиками на виборах”, “Захист виборів у суспільствах, схильних до конфліктів: еволюція міжнародної реакції”, “Побудова стійкості на виборах”, “Антикризовий менеджмент на виборах”.

Олег Діденко розповів про захист виборів від зовнішніх загроз та наголосив на необхідності захисту виборів від авторитаризму і диктатури: “Демократія та свобода – справжні цінності для України. А фундаментом для них є вибори. Приклад України показав, що, якщо не захищати вибори, не захищати демократію, може початися війна, запанує хаос. І це небезпечно не тільки для конкретної країни, а й для світу загалом”.

Голова ЦВК закцентував на тому, що вибори – це своєрідний індикатор. По тому, яка ситуація з виборами в конкретній державі, можна аналізувати, куди ця країна рухається. Тож Олег Діденко закликав замислитись щодо розробки індикаторів демократичності виборів, їх оцінки в усьому світі і механізмів заохочень та санкцій для тих країн, де з виборами існують проблеми, щоб запобігти світовому хаосу, до якого здатні привести диктаторські режими.  

Окрім того, Олег Діденко провів брифінг з представниками країн-учасниць Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International ІДЕА) у Стокгольмі, а також в Брюсселі – з представниками інституцій Європейського Союзу. Наскрізною темою стали повоєнні вибори в Україні, проблеми та виклики, з якими нам доведеться зіштовхнутися під час їх підготовки й проведення, та напрацювання шляхів їх вирішення. Зокрема, чимало йшлося про забезпечення голосування українців за кордоном.

“Нас чекають складні вибори, та, попри всі складнощі, вони не мають бути формальними, вони повинні відповідати демократичним стандартам та кращим практикам. Це те, за що зараз борються українці. Бо війна в Україні – це не лише війна за територію, на життя чи смерть, за майбутнє наступних поколінь, це війна за цінності, які у нас намагається відібрати сусідня країна”, – заявив Олег Діденко.

Голова ЦВК також акцентував увагу на злочинах рф і наполіг на засудженні світовою спільнотою методів, до яких вдається країна-агресорка, закликав застосовувати санкції проти неї, припинити стосунки з росією та ізолювати її з профільних міжнародних організацій.

Важливими стали зустрічі Олега Діденка з Генеральним Секретарем International IDEA Кевіном Касасом-Заморою та директором International IDEA по Європі Семом ван дер Стааком. Йшлося про співпрацю України з International IDEA, відкриття офісу цієї організації в Києві. Генеральний Секретар та директор International IDEA по Європі висловили готовність підтримувати Україну.

Довідково. International IDEA – Міжнародний інститут демократії та сприяння виборам – створена в 1995 році міжурядова організація, держави-члени якої представляють усі континенти. Наразі членами International IDEA є 34 країни. Членство в International IDEA відкрите для урядів, які демонструють у своїх державах відданість верховенству права, правам людини, основним принципам демократичного плюралізму та зміцненню демократії. До основних напрямів роботи Інституту належать, зокрема, аналіз розвитку демократії та надання технічної підтримки з питань організації виборів.

Пресслужба Секретаріату Комісії

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Київ. Оперативна інформація щодо ворожої атаки у Солом'янському районі

Прочитайте повну статтю

Київщина: внаслідок нічної ворожої атаки постраждала дитина

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко представила досягнення України у сфері судової співпраці та імплементації ста...

Прочитайте повну статтю

Катерина Шевченко: Україна укріплює партнерство з ЄС у сфері правосуддя та виконання рішень суд...

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилася зустріч Україна-ЄС в межах двостороннього скринінгу за переговорним Розд...

Прочитайте повну статтю

Ігор Клименко відвідав поліцейських та нацгвардійців на пекельних ділянках фронту Донеччини

Прочитайте повну статтю

Леонід Тимченко: МВС планує охопити південь України роботою Служби 112 до квітня 2025 року

Прочитайте повну статтю

У Брюсселі завершилась двостороння скринінгова зустріч Україна – ЄС, у якій брали участь предст...

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь