Збільшення суми вкладів фізосіб у банках-учасниках Фонду за I квартал 2022 року перевищило 27 млрд грн


Квітень 28
12:48 2022

Станом на 1 квітня 2022 року загальна сума вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 703,12 млрд грн, що на 57,2 млрд грн більше за показник на 1 березня 2022 року і на 27,54 млрд грн перевищує показник на 1 січня 2022 року.

- вклади у національній валюті – 453,96 млрд грн;

- вклади в іноземній валюті – 249,16 млрд грн.

Нагадаємо, при здійсненні виплат за вкладами в іноземній валюті вони перераховуються в гривню за офіційним курсом, встановленим Національним банком України, на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації.

«Дані щодо вкладів фізосіб в українських банках свідчить про те, що Фонд спільно з Нацбанком України досягли основної мети нашої діяльності - фінансової стабільності банківської системи та високого рівня довіри вкладників до неї. Звичайно, досягти цієї стабільності неможливо було б без самовідданої роботи банкірів, які докладають максимум зусиль для забезпечення функціонування банківських установ в умовах дії воєнного стану. В результаті ми бачимо, що відтік депозитів, який фіксувався в перші дні розгортання широкомасштабних військових дій на території нашої держави, не лише зупинився, а й змінився зворотним трендом - збільшенням коштів на рахункахфізичних осіб. Безумовно, це є свідченням безпрецедентного рівня довіри громадян до банків та держави, яка запровадила 100% гарантії за вкладами», - відзначила заступник-директора розпорядника Фонду Ольга Білай.

Станом на початок квітня п.р. вклади 98,0% вкладників у банках-учасниках Фонду не перевищували 200 тис. грн (сума гарантованого відшкодування, яка діяла до 13 квітня 2022 року), а тому повністю підпадали під гарантії Фонду. Загальна сума цих вкладів складала 285,95 млрд грн.

Частка ФОП у структурі вкладників станом на 1 квітня 2022 року становила 3,4%, а сума їх вкладів на 1 квітня 2022 року склала 62,02 млрд грн (8,8% від загальної суми вкладів. Нагадаємо, вклади фізичних осіб-підприємців підпадають під гарантії ФГВФО з 1 січня 2017 року.

Нагадуємо, що з 13 квітня 2022 року, в день набуття чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після скасування чи припинення його дії на вклади фізичних осіб (у т.ч. ФОП) у банках-учасниках Фонду поширюються 100%гарантії. Після завершення тримісячного терміну з дня скасування чи припинення дії воєнного стану максимальна сума гарантованого відшкодування для вкладників банків України становитиме 600 тис. грн.

Довідково. Станом на 1 квітня 2022 року в реєстрі учасників Фонду гарантування нараховувалося 68 банків.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Останні новини

Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захи...

Прочитайте повну статтю

На Вовчанському напрямку прикордонники знищили ворожу «Буханку»

Прочитайте повну статтю

Троє загиблих і троє поранених за добу – наслідки російських обстрілів на Донеччині

Прочитайте повну статтю

На Харківщині через ворожі обстріли дістали поранення вісім людей, серед яких дві дитини

Прочитайте повну статтю

Поліцейські Херсонщини опановують новітню систему 3D наземного лазерного сканування для фіксаці...

Прочитайте повну статтю

Воєнна розвідка України. 32 роки від Дня створення.

Прочитайте повну статтю

Привітання Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітн...

Прочитайте повну статтю

7 вересня — Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба

Прочитайте повну статтю
Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь