Члени Комітету з питань правоохоронної діяльності взяли участь в заході "Сучасна практика імплементації положень Римського статуту Міжнародного кримінального суду в кримінальне законодавство європейських країн"


Жовтень 22
12:03 2024

Голова Комітету Сергій Іонушас, Представник Президента України у Верховній Раді України - Заступник Голови Комітету Галина Михайлюк, Заступник Голови Комітету Максим Павлюк, голови підкомітетів Олександр Бакумов та Сергій Алєксєєв взяли участь в заході на тему «Сучасна практика імплементації положень Римського статуту Міжнародного кримінального суду в кримінальне законодавство європейських країн», організованому Центром DCAF (Женевський центр демократичного контролю за збройними силами), який проходив у м. Женева, Швейцарія.

Під час заходу відбулися сесії:

 Рівень та механізми відповідальності за злочини проти людяності та військові злочини;

Механізми застосування принципу універсальної юрисдикції:

• визначення переліку злочинів, на які поширюється принцип універсальної юрисдикції

• проблеми недоторканності державних службовців;

• можливість зловживань та застосування подвійних стандартів;

• питання співвідношення між універсальною юрисдикцією та юрисдикцією держави.

Встановлення кримінальної відповідальності воєначальників та інших осіб за військові злочини:

• встановлення кримінальної відповідальності військових начальників та інших осіб, які фактично виконують обов’язки військових керівників та інших начальників, за вчинення військових злочинів;

• принцип індивідуальної відповідальності, що розрізняє «воєнні злочини» та «військові злочини» як окремі види кримінальних діянь.

Ретроспективне поширення нових складів злочинів на злочини, вчинені та вчинені в умовах воєнного стану.

Поширення Кримінального кодексу України на військові злочини, вчинені іноземцями та особами без громадянства, які постійно не проживають в Україні.

Експерти DCAF поділились з народними депутатами порівняльним аналізом щодо інтеграції положень Римського статуту в законодавстві євроатлантичних країнах та детально обговорили законодавчі ініціативи в цьому напрямку.

Члени Комітету зазначили, що таке обговорення має велике практичне значення в роботі українських парламентарів під час напрацювань відповідних законодавчих змін та виконання зобовʼязань для подальшої євроінтеграції України.

Поділитися
Напишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.
Обов'язкові поля позначені*

Популярні категорії

Ми використовуємо cookies
Погоджуюсь